W jaki sposób filetować rybę

Ryby warto włączyć do swojej diety przynajmniej w postaci kilku dań serwowanych w tygodniu. Można jeść je na śniadanie, na kolację, oraz rzecz jasna na obiad. Najlepiej kupować ryby w całości, a następnie samemu filetować w domu. To opłacalne między innymi ze względów finansowych – filety rybne mrożone w kostce to tak naprawdę co najmniej 30% wody. Taka ryba po rozmrożeniu wygląda po prostu marnie. Nauka filetowania może szybko zakończyć się powodzeniem – wystarczy kupić naprawdę ostry nóż oraz uzbroić się w cierpliwość.

Jak filetować rybę?

Na początek nauki filetowania ryby warto wybierać okazy większe, z których zdjęcie skóry i wyodrębnienie ości będzie prostsze. Dobrze jest małymi krokami podwyższyć sobie poprzeczkę i nie zrażać się pierwszymi błędami. Tylko naprawdę sprawni kucharze potrafią wyjąć ości tak, że otrzymują perfekcyjne filety rybne. Mając przeciętne umiejętności w filetowaniu, dużym sukcesem jest już zdjęcie skóry.

Filetowanie ryby

Po odcięciu głowy oraz ogona, rybę należy przeciąć na pół, tak by powstały dwa duże filety ze skórą. Następnie należy bardzo ostrożnie wbić ostry nóż tuż pod skórę ryby i powoli ją odciąć, tak by nie uszkodzić mięsa. Po odcięciu skóry, dla pełnego efektu można jeszcze usunąć ości za pomocą specjalnej kucharskiej pęsety. Piękny filet rybny gotowy.

Przeczytaj więcej:

Wędka na sandacza