• Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt
  • Home
  • Ciekawostki
  • Dlaczego w serze tworzą się dziury?

Dlaczego w serze tworzą się dziury?

Opublikowany Mar 28th, 2017
przez Kppis
Kategorie:
  • Ciekawostki
Ser z dziurami

Dziury w serze. Powstają w efekcie różnych procesów zachodzących podczas dojrzewania sera. Bywają mniejsze, większe i o różnych kształtach.  Dlaczego nas to ciekawi? Jako Klub Przyjaciół Pieczywa i Sera absolutnie fascynuje nas każda ciekawostka dotycząca naszych ulubionych produktów. Również bardzo chętnie dzielimy się nabytą wiedzą. Zapraszamy zatem do lektury!

Pod mikroskopem

Oka (potocznie dziury w serze) powstają w procesie dojrzewania sera żółtego na skutek wydzielania się i gromadzenia dwutlenku węgla, którego obecność jest skutkiem działalności bakterii. Oka pojawiające się w wyniku działania heterofermentatywnych bakterii kwasu mlekowego, tworzą w serze nieregularne, lekko spłaszczone otwory, charakterystyczne dla sera np. Tylżyckiego. Po całkowitym przefermentowaniu laktozy w kwas mlekowy i rozwinięciu się bakterii propionowych Propionibacterium, do czego wymagana jest odpowiednia, niezbyt niska temperatura, formują się duże, kuliste oczka o równomiernym rozmieszczeniu. Generalnie rzecz biorąc, wielkość dziur w serze zależy również od jego gatunku. Sery szwajcarskie mają zazwyczaj oka większe od holenderskich. Dziury o nieregularnych, postrzępionych kształtach mogą świadczyć o zbyt krótkim okresie dojrzewania sera lub zanieczyszczeniach, które dostały się podczas procesu przetwarzania.

Tajemnicze siano

Do niedawno spekulowano na temat jednego z powodów powstawania dziur w serach głównie szwajcarskich. Powodem tym miały być drobinki siana dostające się do mleka w trakcie udoju. Zainteresowanie tą sprawą wzrosło wraz z zanikaniem tradycyjnych metod pozyskiwania mleka oraz malejącą ilością i wielkością dziur w efekcie powstających. Naukowo więc udowodniono, iż faktycznie drobinki siana w wyniku dalszego procesu fermentacji uwalniają zwiększoną ilość gazów, co bezpośrednio przekłada się na ilość i wielkość dziur. Do potwierdzenia powyższej hipotezy naukowcy podeszli w sposób najbardziej profesjonalny, przeprowadzając testy przez ponad 130 dni. Nic dziwnego. W końcu w Szwajcarii temat serów jest sprawą priorytetową.

Oczywiście na wielkość i kształt oka mają wpływ też inne czynniki. Składowanie, czas dojrzewania, region i temperatura przechowywania. Niemniej jednak, pamiętać należy fundamentalną zasadę, że to nie myszy w magazynach wygryzają dziury. Jest to efekt nagromadzonych gazów, które szukają swoje ujścia w miąższu sera.

Kwestie pieczywa i sera zawsze traktujemy w 100% serio. Nurtuje Was jakaś tajemnica związana z naszą tematyką? Napiszcie do nas – sprawdzimy to! Do poczytania!

  • dlaczego ser jest dziurawy
  • dziury w serze
  • oka w serze
  • ser
  • serowe dziury
  • serowe oka
  • skąd biorą się dziury w serze

 

Higma-Service.pl – Profesjonalne Środki Czystości

kosmetyki profesjonalne

wypożyczalnia samochodów Opole

HoReCa

O stronie

Klub Przyjaciół Pieczywa i Sera to portal kulinarny. Prezentujemy tutaj ciekawostki ze świata kuchni.

Tagi

chaczapuri chleb chleb i ser chleb na drożdżach chleb na zakwasie kppis kuchnia francuska kuchnia gruzińska kuchnia hiszpańska kuchnia tradycyjna kuchnia włoska mozzarella najlepsze tosty owoce morza parmezan pieczywo polska ludowa produkcja sera przekąski przepis na chleb przepis na ser przepis na tradycyjny chleb pyszny chleb rodzaje chleba ser ser gouda ser na zdrowie sernik ser pleśniowy sery sery domowe sery miękkie sery pleśniowe sery twarde symbolika chleba szampan szczęście tosty tradycja wino wino białe wino czerwone wino musujące zdrowy ser znaczenie chleba w polskiej tradycji
  • Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt

Wykonanie Getso.pl | © 2017

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.