Hiszpańskie churros

Hiszpania słynie z wybitnej kuchni, zarówno tej nowoczesnej, nagradzanej gwiazdkami Michelina, jak i tradycyjnej, przygotowywanej w każdym domu i w małych restauracjach we wszystkich pueblos. Jednym z najpopularniejszych przysmaków tej słynnej kuchni są churros – słodkie hiszpańskie przekąski.

Czym są churros?

Churros to tradycyjne hiszpańskie śniadanie, o które można poprosić w każdym barze i restauracji przed południem. Wytwarzane są z klasycznego ciasta składającego się z mąki pszennej, oleju i cukru, które następnie wyciskane jest przez rękaw cukierniczy na rozgrzany olej. Głęboko smażone churros są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. To proste danie stało się popularne na całym świecie i obecnie w wielu krajach można spotkać uliczne wózki czy okienka sprzedające ten przysmak przez cały dzień.

Jak podawać churros?

Churros to pyszny pomysł na śniadanie. W Hiszpanii podawane są najczęściej po prostu z cukrem pudrem, a dla smakoszy z roztopioną czekoladą. Są wspaniałym dodatkiem do porannej kawy. Jeśli preferujesz coś świeższego, spróbuj churros z konfiturą lub w towarzystwie sezonowych owoców.

Churros to smakołyk nie tylko dla dzieci. Są łatwe w przyrządzeniu, a ich składniki i dodatki można dostosowywać do swoich gustów. Dlatego pyszne churros może zrobić każdy sam w domu, by poczuć się jak w Hiszpanii!