Jaki ser podać do wina?

Poszczególne gatunki sera należy łączyć z odpowiednimi winami. Oba produkty są dość aromatyczne, z różnymi akcentami i wariacjami smakowymi. Łączenie wina z serem sięga najdawniejszych czasów. W produktach tych gustowali zarówno bogaci i biedni. Podpowiemy, jak dobrać idealny rodzaj wina do sera.

Sery świeże, o łagodnym aromacie i woni

Przykładem takiego sera jest włoska mozzarella. Do tego gatunku pasować będzie wino białe. Idealne będą szczepy winorośli sauvignon blanc, sylvaner, guatedel, chenin blanc. Bardziej aromatyczne wino mogłoby całkowicie zdominować lekkość i subtelność smaku mozzarelli.

Sery półtwarde

Ten rodzaj sera, gdy jest dojrzały potrafi być bardzo aromatyczny. Przykładem jest limburger, który produkowany jest we Francji, Belgii, Holandii oraz w Polsce. Intensywność jego smaku i woni jest w stanie zdominować wiele win. Dla zachowania harmonijności smaku, poleca się proste, treściwe wina, o głębokim gronowym smaku. W tej roli idealnie sprawdzi się merlot oraz beujolais.

Sery twarde

Ten gatunek charakteryzuje się głębokim smakiem. W tym przypadku warto sięgnąć po wina czerwone z Francji (burgundem, bordeaux), Włoch (barbaresco, chainti) i Hiszpanii (ribera del duero). Większość z czerwonych win dobrze się czuje w mariażu z Grojerem i Parmezanem.

Sery pleśniowe

Dzielą się one dodatkowo ze względu na dominację przerostu pleśni. Puszyste, aksamitne sery z białą pleśnią (brie, camembert) będą pasować do win wytrawnych i słodkich białych. Podobnie zestawiamy sery z niebieskim nalotem. Natomiast sery z czerwoną pleśnią należy łączyć z gamay lub pinot noir.

Różnorodność gatunków win i serów daje dużo możliwości ich łączenia. Warto eksperymentować i szukać nowych inspiracji. Być może znajdziesz idealne połączenie smaków i aromatów, które urzeknie Twoich gości.