Kuchnia gruzińska: czym jest chaczapuri

Gruzja to kraj jeszcze do niedawna mało odwiedzany przez Europejczyków. Północna granica państwa przebiega wzdłuż pasma górskiego Wielki Kaukaz. Kraj turystycznie rozwinął się dopiero kilka lat temu – do tej pory, ze względu na wcześniejsze działania wojenne na terenach Gruzji i Osetii wyjazdy do Gruzji nie były bezpieczne.

Wiele smaków na jednym talerzu

Kuchnia gruzińska to dla przeciętnego Europejczyka egzotyka w znajomej postaci, ponieważ oparta jest w dużej mierze na warzywach, ale z dodatkami śródziemnomorskich składników.
Dzięki łagodnemu klimatowi napływającemu od Morza Czarnego, w Gruzji uprawiane są owoce cytrusowe, kiwi, oliwki, palmy, laur, a także figi i granaty.
Kuchnia gruzińska to kombinacja wielu ciekawych i pasujących do siebie smaków. Wiele potraw regionalnych jest typowo wegetariańskich, ale są też dania zawierające mięso baranie, wieprzowe lub wołowe.

Chaczapuri – smak Gruzji

Do najbardziej egzotycznych potraw można zaliczyć:
– kuczmaczi – potrawa z wątróbek, serc i żołądków posypanych
orzechami i nasionami granatu,
– lobiani – ciasto z chleba nadziewane przyprawioną fasolą,
– chaczapuri – zapiekany placek z serem.

Chaczapuri to tradycyjne gruzińskie danie. Jest nim ciasto zagniecione z jogurtu, mąki jajka, soli, sody oczyszczonej i dodatków. Na uformowane ciasto nakłada się nadzienie i zapieka w piekarniku.
Danie to występuje w trzech różnych postaciach: jako adżarskie – z serem i wybitym na wierzch jajkiem, imeretyńskie – okrągły placek z nadzieniem z sera lub pasty z czerwonej fasoli oraz megrelskie – tak jak imeretyńskie, ale z dodatkowym serem.

Chaczapuri jadane jest jako przekąska lub przystawka do właściwej potrawy. Wybornie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno