Paellla i Gazpacho – dania z Hiszpanii

Słoneczna Hiszpania to kolebka niezwykle pysznych dań, jednocześnie przyrządzanych bez wielkiego wysiłku. Jednak te najsławniejsze to bez wątpienia paellla i gazpacho.

Paella – w słońcu Walencji

Pochodzi z Walencji, a jej głównymi składnikami są gotowany i podsmażany ryż oraz szafran. Niestety, nie wszyscy mogą sobie pozwolić na doprawianie paelli szafranem, dlatego częściej swój charakterystyczny kolor zawdzięcza ona papryce lub żółtemu barwnikowi. Przygotowuje się ją w potężnym metalowym naczyniu i zaleca się, aby to z niego właśnie była jedzona. Najczęściej podawana jako danie główne, jednak można też nią rozpocząć dzień.

To, co dodamy do ryżu zależy tylko od nas, czy od regionu kraju w jakim się znajdujemy. Przede wszystkim kawałki różnych warzyw, owoce morza, drób czy królik. Najlepiej smakuje i wygląda z krewetkami.

Gazpacho – andaluzyjska zupa

Sławna zupa z Hiszpanii, która – co najważniejsze – nie wymaga gotowania. Gazpacho podawana jest na zimno (czasem dodaje się do niej kostki lodu), a jej składnikami są surowe warzywa, ocet, rozmoczony chleb i oliwa. Podawana z różnorakimi dodatkami, na przykład orzechami, które dorzuca się do zupy już po jej przygotowaniu.

Istnieje także odmiana na ciepło, nazywa się gazpacho tostado, a jej dodatkiem są wtedy pomarańcze lub sok z tych pysznych owoców.

Przed paellą i gazpacho należy koniecznie przegryzać tapas i pić i sangrię, aby słońce Hiszpanii pojawiło się również w Polsce.