• Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt
  • Home
  • Ciekawostki
  • Paellla i Gazpacho – dania z Hiszpanii

Paellla i Gazpacho – dania z Hiszpanii

Opublikowany Mar 20th, 2018
przez Kppis
Kategorie:
  • Ciekawostki
Gazpacho z Hiszpanii

Słoneczna Hiszpania to kolebka niezwykle pysznych dań, jednocześnie przyrządzanych bez wielkiego wysiłku. Jednak te najsławniejsze to bez wątpienia paellla i gazpacho.

Paella – w słońcu Walencji

Pochodzi z Walencji, a jej głównymi składnikami są gotowany i podsmażany ryż oraz szafran. Niestety, nie wszyscy mogą sobie pozwolić na doprawianie paelli szafranem, dlatego częściej swój charakterystyczny kolor zawdzięcza ona papryce lub żółtemu barwnikowi. Przygotowuje się ją w potężnym metalowym naczyniu i zaleca się, aby to z niego właśnie była jedzona. Najczęściej podawana jako danie główne, jednak można też nią rozpocząć dzień.

To, co dodamy do ryżu zależy tylko od nas, czy od regionu kraju w jakim się znajdujemy. Przede wszystkim kawałki różnych warzyw, owoce morza, drób czy królik. Najlepiej smakuje i wygląda z krewetkami.

Gazpacho – andaluzyjska zupa

Sławna zupa z Hiszpanii, która – co najważniejsze – nie wymaga gotowania. Gazpacho podawana jest na zimno (czasem dodaje się do niej kostki lodu), a jej składnikami są surowe warzywa, ocet, rozmoczony chleb i oliwa. Podawana z różnorakimi dodatkami, na przykład orzechami, które dorzuca się do zupy już po jej przygotowaniu.

Istnieje także odmiana na ciepło, nazywa się gazpacho tostado, a jej dodatkiem są wtedy pomarańcze lub sok z tych pysznych owoców.

Przed paellą i gazpacho należy koniecznie przegryzać tapas i pić i sangrię, aby słońce Hiszpanii pojawiło się również w Polsce.

  • Gazpacho
  • kuchnia hiszpańska
  • Paella
  • zupa z Hiszpanii

 

Higma-Service.pl – Profesjonalne Środki Czystości

Klocki Lego

 

O stronie

Klub Przyjaciół Pieczywa i Sera to portal kulinarny. Prezentujemy tutaj ciekawostki ze świata kuchni.

Tagi

chaczapuri chleb chleb i ser chleb na drożdżach chleb na zakwasie kppis kuchnia francuska kuchnia gruzińska kuchnia hiszpańska kuchnia tradycyjna kuchnia włoska mozzarella najlepsze tosty owoce morza parmezan pieczywo polska ludowa produkcja sera przekąski przepis na chleb przepis na ser przepis na tradycyjny chleb pyszny chleb rodzaje chleba ser ser gouda ser na zdrowie sernik ser pleśniowy sery sery domowe sery miękkie sery pleśniowe sery twarde symbolika chleba szampan szczęście tosty tradycja wino wino białe wino czerwone wino musujące zdrowy ser znaczenie chleba w polskiej tradycji
  • Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt

Wykonanie Getso.pl | © 2017

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.