Portugalski król serów

Znany na całym świecie ser z Serra da Estrela, wytwarzany z zsiadłego mleka owczego przy użyciu podpuszczki kwiatów cardoon lub jagnięcej. Swój królewski przydomek zyskał przede wszystkim dzięki nietuzinkowym walorom smakowym i aromatowi. Czysty smak, pachnący bukiet traw ze słodkim posmakiem, lekko gorzki. To wszystko sprawia, że ten portugalski wyrób jest jednym z najchętniej wybieranych na degustacjach serów.

Pochodzenie

Wyrabiany przez wieki w obszarze najwyższego pasma gór w kontynentalnej części Portugalii. Opisywany „Portugalski Król”, swoje korzenie posiada w żydowskiej społeczności półwyspu Iberyjskiego, gdzie wyrabiany był w sposób koszerny bez użycia podpuszczki zwierzęcej.  

Wygląd

Tradycyjnie wytwarzany waży od 1 do 2 kg. Cienka, pomarańczowo-brązowa skórka twardnieje w miarę dojrzewania. Miąższ jest miękki, w śmietankowym kolorze. Młody ser jest tak miękki, że można go jeść łyżeczką. Brak wyraźnych dziurek w teksturze powoduje bardzo powolne osuszanie się sera.

Wytwarzanie

Serra da Estrela produkowany jest w całości ręcznie, według rygorystycznych zasad, w miesiącach od listopada do marca. Dojrzewa w jaskiniach przez minimum 30 dni, do uzyskania idealnie kremowej, półmiękkiej konsystencji. Wytwarzany jest z mleka owiec wypasanych na wysokości prawie 2000 m.n.p.m.

Podawanie

Miękkość i kremowa konsystencja sera z Portugalii powoduje, że produkt ten idealnie nadaje się do podania z świeżym chlebem oraz w formie przekąsek na biesiadnym stole.

Serdecznie zachęcamy do rozpoczęcia waszej własnej przygody z degustacją serów od jednej z najsmaczniejszych portugalskich pozycji, jaką jest ser z Serra da Estrela. Z pewnością zachwyci was jego aksamitny miąższ i wyjątkowy smak.