Tapas – czym jest i kiedy się je podaje

Pochodzą z Południowej Hiszpanii, jednak można je dostać w całym kraju. W Polsce na tapas mówimy po prostu przekąski, jednak nasze określenie jest zdecydowanie niewystarczające. Ponieważ tapas mogą być czasem daniem bardziej skomplikowanym. Niemniej jednak każde jest pyszne.

Na czym polega fenomen tapas

Tapas je się podczas picia alkoholu czy innych napojów. W Hiszpanii można je dostać w każdym barze, są niezwykle różnorodne. Zależne między innymi od tego, w którym regionie kraju się znajdujemy. Mogą być piklami nadziewanymi na wykałaczki, ale także omletem jajecznym ze smażonymi kartoflami.

Historia tapas

Nie znamy dokładnej daty powstania tych pysznych przekąsek. Mówi się, że Andaluzyjczycy podczas picia wina zakrywali kieliszek lub szklankę plastrem kiełbasy, aby chronił przed owadami, które do niego wpadały. Potem zaczęli dodawać chleb i inne dodatki. Jak z tego przeszli do na przykład ziemniaków smażonych w głębokim oleju? Nie wiadomo.

Najbardziej znane przykłady tapas

Przede wszystkim to, wspomniane już wcześniej, pikle, które z łatwością możemy przygotować również we własnym domu. Ale też ucho wołowe, które smaży się we fryturze (oreja), katalońska kiełbasa, owoce morza, oliwki i małe kanapki z szynką.

Jak widać, tapas stały się fenomenem kuchni hiszpańskiej, który rozprzestrzenia się już na cały glob. Spróbuj go również w zaciszu swojej kuchni.