Jak zrobić domowe bułki do hamburgerów

Najłatwiejszą, a zarazem najszybszą przekąską jest prosta kanapka. Często jednak domownicy chcą jakiejś atrakcyjniejszej odmiany, czegoś mniej codziennego. Szczególnie dzieci chciałyby zjeść burgera lub pizzę, choć takim daniem nie pogardzą też inni domownicy.

Lepsze, domowe rozwiązania

Gdy przyjdzie ochota na zjedzenie burgera, najczęściej kupuje się je ciepłe, od razu do spożycia lub w częściach – gotowa bułka i kotlet, do przyrządzenia w domu. Wbrew pozorom upieczenie bułek do tej potrawy czy zrobienie kotleta nie jest tak trudne jak się wydaje. Potwierdza to poniższy prosty przepis, którego wykonanie zajmie dosłownie kilkanaście minut, jednocześnie będąc smaczną odskocznią od rutyny, jaką stanowi na stole zwykły chleb i ser.

Najsmaczniejsze bułki do hamburgerów

Składniki na 8 sztuk: 250ml mleka, 300g mąki (2,5 szklanki), płaska łyżeczka soli, jajko, 2 łyżki roztopionego masła (zamiennie oleju rzepakowego lub oliwy), 4g suchych drożdży albo 8g świeżych, łyżka cukru. Dodatkowo jajko i sezam do posypania (wykorzystać można też czarnuszkę, słonecznik, dowolne zioła).

Letnie mleko miesza się z roztopionym masłem i cukrem dodając świeże drożdże. Po 5 minutach do powstałego rozczynu należy dołożyć resztę składników, czyli mąkę, jajko, i sól. Jeżeli używamy suchych drożdży mieszamy od razu składniki „mokre” z „suchymi”. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Powstałe ciasto powinno być elastyczne. Odkładamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 8 równych części. Formujemy bułki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczamy i smarujemy rozmąconym jajkiem. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Posypujemy wybranym dodatkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15 minut.