Miesiąc włoski: Poznaj smaki kuchni włoskiej

Chyba nie ma takiej osoby, która nie doceniłaby wspaniałych aromatów i smaków jakie oferuje kuchnia włoska. Nie bez powodu jest ona uważana za jedną z najlepszych na świecie. Ceniona jest przede wszystkim za prostotę i świeżość składników. Zaczynając swoją przygodę z włoskim jedzeniem należy zacząć od sztandarowych dań. Czego należy skosztować w pierwszej kolejności?

Oryginalna pizza z Włoch

Prawdziwa włoska pizza to cieniutkie ciasto, pyszny sos ze świeżych pomidorów i zaledwie kilka innych dodatków. Najlepsza jest ta wypiekana w piecu opalanym drewnem. Zyskuje wtedy niepowtarzalny aromat. Najpopularniejszym rodzajem pizzy jest Margherita, która składa się wyłącznie z ciasta, sera mozarella (musi być dobrej jakości, najlepiej buffala) i dobrze doprawionego sosu pomidorowego. To właśnie po tej podstawowej pizzy można poznać kunszt kucharza.

Pasta włoska

Włosi lubują się w najróżniejszych odmianach makaronu. Zamawiając dania „pasta” we włoskiej restauracji nie można jednak spodziewać się wielkiego talerza wypełnionego spaghetti. Włosi jedzą makaron na pierwsze danie (może on zastępować zupę). Po nim zamawia się zwykle jakieś konkretniejsze danie mięsne. Makarony serwowane są z najróżniejszymi dodatkami. Najpopularniejsze dania to spaghetti bolognese, aglio e olio, lasagne al forno, tagliatelle z owocami morza.