Domowy chleb tostowy

Na temat foliowanego chleba tostowego dostępnego w marketach krąży wiele niezbyt pochlebnych opinii. Zazwyczaj wiążą się one z przedłużoną świeżością, którą zapewnia spora ilość rożnego rodzaju dodatków czy zastosowanie specjalnych procesów technologicznych. Jednak chleb tostowy nie musi być wcale w ten sposób kojarzony. Serdecznie polecamy poniższy przepis na zdrową i smaczną bazę dla naszych porannych tostów.

Potrzebne składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 480
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki drobno zmielonej soli morskiej

Przygotowanie

  • W misce mieszamy 150 g mąki, drożdże, cukier, wodę, masło i sól. Ciasto powinno być gęste, ale nadal lekko lejące.
  • Pozostałą mąkę przesiewamy na stolnicę. Do usypanego z mąki krateru wlewamy przygotowane ciasto i mieszamy wszystko razem. Najlepiej mieszać od środka na zewnątrz, wtedy ciasto powoli połączy się z mąką.
  • Wyrabiane przez 8-10 minut ciasto powinno być miękkie i lekko lepić się do stołu.
  • Czystą miskę smarujemy oliwą z oliwek, a ciasto formujemy w kulę. Wkładamy ją do naoliwionej miski. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą lub aluminiową i odstawiamy na około 1,5 godziny.
  • Przygotowaną formę smarujemy oliwą i wkładamy wyrośnięte ciasto na chleb. Wierzch ciasta smarujemy dodatkowo oliwą i odstawiamy całość na 1,5 do uformowania się ciasta.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C, wstawiamy formę i zmniejszamy temperaturę do 190 stopni. Chleb pieczemy przez pół godziny.
  • Chleb po upieczeniu jest lekki, ma cienką, chrupiącą skórkę, a środek jest puszysty.

Tak przygotowany chleb tostowy smakuje wyśmienicie z domowym masłem orzechowym i dżemem śliwkowym. Jest również idealny do wszelkiego rodzaju tostów: klasycznych z szynką i serem lub słodkich z krem czekoladowym.