Domowy parmezan – jak zrobić?

Coraz więcej osób rezygnuje z zakupu sklepowych produktów w obawie przed ich chemicznym składem i nieekologicznym sposobem produkcji. Zdrowy sposób odżywiania zdobywa ostatnimi czasy coraz większą popularność. Wiele osób decyduje się na domowy wyrób wędlin, kompotów i czy serów. Dla przykładu, przygotowanie domowego parmezanu wcale nie jest tak trudne, jakby się mogło wydawać.

Co będzie potrzebne?

Podstawowym składnikiem domowego parmezanu jest mleko – najlepiej prosto od krowy, albo przynajmniej niepasteryzowane. Do tego potrzebne również będą kultury startowe do sera parmezan oraz podpuszcza, sól i woda.

Jak przygotować domowy parmezan?

Należy zacząć od podgrzania mleka do temperatury około 72 stopni Celsjusza i następnie szybko schłodzić. Następnie, ciągle mieszając, należy dodać kultury startowe do parmezanu. Po godzinie można przystępować do dodania podpuszczki.

Po pół godziny na mleku wytworzy się skrzep. Specjalnym nożem lub zwykłym nożem kuchennym należy pociąć go na długie kawałki i bardzo powoli podgrzać do temperatury 52 stopni. Kiedy kostki zaczynają przypominać ryż i skrzypią pod naciskiem, należy przełożyć je do chust serowarskich.

Wtedy można przystąpić do prasowania sera pod naciskiem. kiedy ten proces jest już zakończony, pozostaje włożenie domowego parmezanu do solanki, w której ma on pozostać przez kolejne 24 godziny. Ser dojrzewa przez kolejne 10 miesięcy.