Przekąska na Dzień Dziecka i nie tylko

Pierwszy Czerwca zbliża się wielkimi krokami. Często zastanawiamy się jak zorganizować czas swoim pociechom, jak je zaskoczyć i sprawić, by ten dzień zapamiętały na długo. Jako przyjaciele serowych niespodzianek, chcielibyśmy zaproponować wam przygotowanie domowych paluszków serowych, bardzo lubianych przez dzieci i smacznych do tego stopnia, że dorosłym również trudno się im oprzeć.

Składniki

Potrzebne nam będą:

  • 100 g mąki,
  • 100 g startego żółtego sera, najlepiej nada się do ser typu parmezan lub cheddar
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  •  sól.

Przygotowanie

Paluchy serowe możemy wykonać na dwa niezwykle proste i szybkie sposoby:

Opcja pierwsza:

  • masło, mąkę i starty ser należy ze sobą wymieszać i ubić na jednolitą masę,
  • następnie formujemy w paluchy, rolując ciasto w cienkie kawałki.

Opcja druga:

  • masło, mąkę i jajko wymieszać ze sobą, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki,
  • po wyjęciu posypać serem i rozwałkować ciasto, a następnie znów uformować paluchy.

Przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku, aż nabierze złocistego koloru. Paluchy możemy także usmażyć na oleju, obtaczając je wcześniej w panierce wykonanej z jajka i tartej bułki.Dodatkowo dobrym pomysłem jest użycie nadprogramowych przypraw takich jak kminek, mak, czy mielona papryka. Sezam również świetnie się nada.

Przypominamy, że sery żółte są źródłem dużych ilości wysokoenergetycznych składników odżywczych pozytywnie wpływających na prawidłowy rozwój najmłodszych.

Paluchy serowe wyśmienicie smakują także z pomidorowym, meksykańskim lub czosnkowym dipem. To niezastąpiona przekąska podczas domowych imprez jako zamiennik chipsów. Smacznego!