• Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt
  • Home
  • Przepisy
  • Ser paneer – smakołyk kuchni indyjskiej

Ser paneer – smakołyk kuchni indyjskiej

Opublikowany Wrz 20th, 2017
przez Kppis
Kategorie:
  • Przepisy
ser paneer

Kuchnia indyjska od kilku lat wkrada się systematycznie w serca i żołądki Polaków. Aromatyczne przyprawy i świeże zioła zachwycają nawet największych tradycjonalistów w kwestii kuchni.

Ser paneer – smakołyk kuchni indyjskiej.

Kuchnia irańska, indyjska, czy pakistańska to jednak nie tylko pięknie pachnąca dodatki. Jednym z podstawowych źródeł białka w diecie wegetariańskiej tamtych rejonów jest ser paneer.

Ser ten przygotowywany jest w zależności od regionu z mleka bawolego, lub krowiego. Produkt ten należy do grupy szybkiego dojrzewania. Często przyrządzany jest samodzielnie w domach mieszkalnych, gdyż produkcja nie stanowi nawet dla niewprawionej pani domu kłopotu.

Przepis na ser paneer

Przepis nie wymaga żadnych niedostępnych w Polsce składników, w związku z czym jego przygotowanie może stać się świetną okazją do poznania kuchni indyjskiej z innej strony niż ta przedstawiana w restauracjach.

Doprowadzenie do wrzenia 2 litrów mleka niepasteryzowanego, a następnie dodanie do niego cytryny (ewentualnie octu winnego) i pozostawienie mikstury, do czasu aż zsiądzie stanoi najtrudniejszy aspekt wykonania paneer. Kolejne etapy polegają na odciśnięciu zbędnego mleka, a także uformowaniu kuli z powstałej masy. Po około 180 minutach możemy cieszyć się świeżym i smacznym indyjskim przysmakiem.

Z czym go podawać?

Jego smak doskonale współgra z curry, dlatego w większości przypadków jest z nim łączony. Bardziej postępowi smakosze smażą go z szpinakiem, czosnkiem, oraz cebulą, by stał się daniem obiadowym, lub lekką, zaostrzającą apetyt przystawką.

W polskiej strefie klimatycznej ser można przysmażać z groszkiem i innymi warzywami. Tak przyrządzony ser będzie smakował nawet największym niejadkom.

  • kuchnia indyjska
  • przepis
  • ser
  • ser paneer

 

Higma-Service.pl – Profesjonalne Środki Czystości

Klocki Lego

 

O stronie

Klub Przyjaciół Pieczywa i Sera to portal kulinarny. Prezentujemy tutaj ciekawostki ze świata kuchni.

Tagi

chaczapuri chleb chleb i ser chleb na drożdżach chleb na zakwasie kppis kuchnia francuska kuchnia gruzińska kuchnia hiszpańska kuchnia tradycyjna kuchnia włoska mozzarella najlepsze tosty owoce morza parmezan pieczywo polska ludowa produkcja sera przekąski przepis na chleb przepis na ser przepis na tradycyjny chleb pyszny chleb rodzaje chleba ser ser gouda ser na zdrowie sernik ser pleśniowy sery sery domowe sery miękkie sery pleśniowe sery twarde symbolika chleba szampan szczęście tosty tradycja wino wino białe wino czerwone wino musujące zdrowy ser znaczenie chleba w polskiej tradycji
  • Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt

Wykonanie Getso.pl | © 2017

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.