• Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt
  • Home
  • Ciekawostki
  • Warsztaty serowo-chlebowe

Warsztaty serowo-chlebowe

Opublikowany Kwi 24th, 2017
przez Kppis
Kategorie:
  • Ciekawostki
Warsztaty serowo-chlebowe

Samodzielnie przygotowane jedzenie smakuje zawsze najlepiej. Jest to odwieczna prawda znana wszystkim, którzy odważyli się na zrobienie swojego ulubionego dania po raz pierwszy, w domowym zaciszu. Tego smaku nie da się porównać z sklepowymi produktami. Domowe sery i chleb swoim smakiem nie tylko podnoszą na duchu, ale mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Temat samodzielnego wyrobu serów i pieczywa przybliżają nam organizowane warsztaty serowarskie i chlebowe takie jak te z Akademii Siedliska Pod Lipami.

Kto może skorzystać z warsztatów?

Swoich sił może spróbować każdy zainteresowany samodzielnym wyrabianiem produktów spożywczych. Niezależnie od wieku. Najmłodsi zawsze mogą skorzystać z pomocy rodziców, a zdecydowanie warto zaszczepić przydatne umiejętności już od najmłodszych lat.

Terminy warsztatów

Proponowane szkolenia organizowane są cyklicznie w całej Polsce. Programy różnią się jedynie drobnymi szczegółami ze względu na daną porę roku. Wiosną i latem popularne są tematy związane bezpośrednio z zielarstwem. Zimą natomiast pałeczkę przejmują zajęcia serowarskie i chlebowe.

Program szkoleń

Zajęcia zazwyczaj zaczynają się w sobotę, a tematem poruszanym na początku jest przygotowanie tradycyjnego sera podpuszczkowego, wywodzącego się z kultury wiejskiej, podlaskiej – sera korycińskiego. Jest to najłatwiejszy ser do wykonania i nie sprawiąjący kłopotów dla początkujących entuzjastów. Warsztaty są dwudniowe. Dnia drugiego przybliżany jest temat wyrobu sera pochodzenia holenderskiego – żuławskiego.

Nie tylko sery

Goście szkoleń mogą również spróbować swoich sił w przygotowaniu własnego chleba. Nauka pieczenia według tradycyjnych receptur to główny punkt bloku programu. Jest to chleb pieczony na żytnim zakwasie. Techniki wykonania takiego pieczywa można potem wykorzystać w każdych domowych warunkach, nawet w zwykłych piekarnikach.

Oprócz chleba i sera można nauczyć się samodzielnego wyrabiania masła, które powstaje poniekąd przy okazji, zbierając śmietankę z mleka, z której w dalszej kolejności wytwarza się masło. Tak jak to było robione od wieków w wsiach. Tak również uczy się uczestników kursu, po to, aby swoje efekty mogli powtórzyć w domu. Dodatkowo każdy uczestnik warsztatów na sam jego koniec dostaje zestaw przepisów dla siebie. Serdecznie zachęcamy do uczestnictwa!

  • chleb i ser
  • jak zrobić chleb
  • nauka wytwarzania sera
  • warsztaty chlebowe
  • warsztaty serowe
  • warsztaty serowo-chelbowe

 

Higma-Service.pl – Profesjonalne Środki Czystości

Klocki Lego

 

O stronie

Klub Przyjaciół Pieczywa i Sera to portal kulinarny. Prezentujemy tutaj ciekawostki ze świata kuchni.

Tagi

chaczapuri chleb chleb i ser chleb na drożdżach chleb na zakwasie kppis kuchnia francuska kuchnia gruzińska kuchnia hiszpańska kuchnia tradycyjna kuchnia włoska mozzarella najlepsze tosty owoce morza parmezan pieczywo polska ludowa produkcja sera przekąski przepis na chleb przepis na ser przepis na tradycyjny chleb pyszny chleb rodzaje chleba ser ser gouda ser na zdrowie sernik ser pleśniowy sery sery domowe sery miękkie sery pleśniowe sery twarde symbolika chleba szampan szczęście tosty tradycja wino wino białe wino czerwone wino musujące zdrowy ser znaczenie chleba w polskiej tradycji
  • Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt

Wykonanie Getso.pl | © 2017

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.