4 Najlepsze warzywa, jakie możesz dodać do koktajli i smoothie

4 Najlepsze warzywa, jakie możesz dodać do koktajli i smoothie

Jednym z najłatwiejszych sposobów na zwiększenie ilości warzyw w naszej diecie jest dodanie ich do koktajli.

Korzyści płynące ze spożycia warzyw w postaci koktajli są mnogie, ale z głównych można wymienić:

  • źródło błonnika – prawdopodobnie najlepsze naturalne źródło tego związku, poprawia trawienie organizmu
  • mikroelementy: możesz cieszyć się korzyściami płynącymi z większej ilości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów
  • zmniejszone marnowanie żywności: wszystkie z poniżej wymienionych warzyw możesz zamrozić, a następnie w połączeniu z innymi składnikami przy użyciu blendera ręcznego lub kielichowego zmienić w koktajl [nie wiesz jaki blender wybrać kliknij tutaj i sprawdź]
  • płynna postać: pyszne koktajle z warzywami to świetny sposób na zwiększenie spożycia składników odżywczych przez tych, którzy mogą nie lubić ich warzyw

Poniżej przyjrzyjmy się naszym zdaniem najlepszym warzywom.

Ogórek

Jedno z najlepszych warzyw, jeśli chodzi o nawodnienie naszego organizmu. Dodatkowo zawiera:

  • witaminę K, B, C
  • miedź, potas i mangan 
  • polifenole, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych

Wspomaga zdrowie naszej skóry, dodają energii i wpływa na gospodarkę tłuszczową naszego organizmu [zmniejsza cholesterol]. 

zielony ogórek

Jak dodawać ogórek:

  • możesz używać zarówno w postaci świeżej, jak i mrożonej
  • jeśli masz wrażliwy układ pokarmowy, to pozbądź się skórki i pokrój na mniejsze kawałki, ułatwi to blenderowi pracę
  • świetnie komponuje się z arbuzem, ananasem, limonką, miętą, mango, jarmużem

Burak 

Jedno z najlepszych warzyw dla intensywnie ćwiczących – poprawia utlenowanie naszego organizmu, dzięki czemu możesz dłużej ćwiczyć. Oprócz tego jest bogaty w witaminę C, błonnik, kwas foliowy, mangan i przeciwutleniacze.

Jak dodawać buraka:

  • możesz używać zarówno surowych, jak i gotowanych, jeśli czujesz, że Twój układ pokarmowy ma problemy z trawieniem skórek, to warto się ich pozbyć
  • jeśli nie masz blendera szybkoobrotowego, a chcesz użyć surowych buraków, to najpierw zetrzyj je przy użyciu tarki, ewentualnie możesz ugotować je lub upiec i dopiero w takiej postaci użyć – nadmiar możesz zamrozić
  • buraki dobrze komponują się z pomarańczą, marchewką, jagodami, imbirem
słodki ziemniak

Słodki ziemniak

Bataty są bogate w witaminę A, witaminę C, potas, żelazo, magnez i wapń.

Jak dodawać słodkie ziemniaki:

  • nie musisz obierać ich ze skórki, pamiętaj, tylko aby je porządnie wyczyścić
  • moim zdaniem najlepszym sposobem jest najpierw ich upieczenie [pokrój w mniejsze kawałki], a następnie zamrożenie, nie musisz ich rozmrażać, możesz wrzucać je od razu do blendera
  • bataty dobrze komponują się z marchewką, daktylami, cynamonem, mango, imbirem, pomarańczą i migdałami, bananem
cukinia

Cukinia

Chyba mój ulubiony dodatek do smoothie. Dlaczego? Nadaje niesamowicie kremową konsystencję koktajlom. Dodatkowo są bogate w:

  • witaminy [A, C, B6, B2]
  • przeciwutleniacze
  • błonnik
  • kwas foliowy
  • potas.

Oprócz tego wykazuje właściwości przeciwzapalne, wspomaga trawienie.

Jak dodawać słodkie ziemniaki:

  • możesz używać zarówno świeżych, mrożonych, obranych lub nieobranych
  • jeśli masz wrażliwy układ pokarmowy, to obierz je ze skórki, a następnie lekko ugotuj, w takiej postaci możesz je bezpośrednio wrzucać do blendera, a pozstałośc zamorozić na później
  • świetny zamiennik banana i brzoskwini
  • dzięki łagodnemu smakowi cukinia może być mieszana praktycznie ze wszystkimi produktami