Casu marzu – ser z Sardynii z niespodzianką
Jesteś smakoszem serów i uwielbiasz mocne, charakterne i wytrawne smaki? A może kochasz eksperymentować w kuchni i próbować rzeczy całkowicie nowych i niezwyczajnych. Jeżeli tak, to bardzo dobrze trafiłeś. Koniecznie niech Twoje kubki smakowe poznają ser casu marzu, pochodzący z Sardynii. Dlaczego jest on warty uwagi?
Casu frazigu, casu becciu i casu fattittu
To pochodne nazwy casu marzu, czyli sera, który pochodzi z Sardynii.
Porównywany jest w smaku do popularnej gorgonzoli, jednak to posiada jeszcze jeden istotny szczegół. Ser casu marzu składa się z żyjących w nim larw much Piophila casei (zwane także muchą serową). Larwy te wprowadzane są do sera, by wywołać w nim fermentację, w wyniku której tworzy się charakterystyczny dla niego smak.
Ser dla odważnych
Mimo, iż może to brzmieć kontrowersyjnie, ser casu marzu spożywa się z żyjącymi w nim larwami. To zdecydowanie ser dla odważnych. Jednak, Ci co odważyli się go skosztować, cenią go za wyjątkowy delikatny smak i wyjątkową formę.
Wyjątkowy smak
Ci, co skosztowali tej niezwykle oryginalnej potrawy w pełnej okazałości (nie wyciągając z sera żyjących larw) opisują smak sera jako wyjątkowo delikatny i…. przepyszny. A same larwy oceniane są jako miękkie i delikatne.
Jeśli jesteś odważny i wybierasz się w podróż do Sardynii – warto w restauracji zapytać o ser casu marzu. Nawet jeśli żywe, skaczący larwy nie pozwolą go spróbować – dotknięcie go, powąchanie sprawi, że doświadczymy nowych i wyjątkowych doznań, których w naszym kraju na próżno szukać.