Jak mrozić dynię, by zachowała swój smak i właściwości?

Sezon na dynię trwa w najlepsze! Na szczęście z biegiem lat i w Polsce stała się prawdziwą perełką kuchennych inspiracji i nie jest kojarzona już tylko z Halloween. Dynia ma wiele odsłon. I choć mówi się o niej, że nie ma przewodniego smaku, potrafi zawładnąć potrawą. Prawda jest taka, że można z niej uczynić królową zarówno przystawki, dania głównej, kolacji, a nawet deseru. Dlatego też, by cieszyć się jej dobrodziejstwem przez cały rok, niezależnie od sezonu, coraz więcej osób decyduje się na mrożenie dyni. Jak mrozić dynię, by nie utraciła swoich wartości, a przede wszystkim smaku?

Dynia – owoc, który inspiruje

Dokładnie tak, dynia nie jest warzywem. Z botanicznego punktu widzenia dumnie reprezentuje grono owoców, co też może być wyjaśnieniem jej słodkawego smaku. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. To świetna alternatywa dla klasycznego ziemniaka, z którego zazwyczaj przygotowuje się puree, ale i innych np. białych warzyw. Każdy kucharz ma na nią swoje sprawdzone sposoby. W kilka chwil można z niej przyrządzić placuszki, makaron, ale i ciasto czy muffiny. Upieczoną dynię można zaś podawać w formie musu czy zupy krem. Jak zatem należy mrozić dynię, by mogła cieszyć podniebienia przez okrągły rok?

Mrożenie dyni w 4 krokach

Nie każda dynia nadaje się do mrożenia. By mrożenie dyni zostało wykonane poprawnie, w pierwszej kolejności należy wybrać idealny egzemplarz bez jakichkolwiek oznak zepsucia. Zanim umieścisz ją w zamrażarce, odpowiednio przygotuj ją. Dokładnie umyj, a następnie dobrze osusz najlepiej ręcznikiem papierowym, który wchłonie wodę. W dalszym etapie pokrój w kostkę i włóż do woreczka struningowego lub pojemnika na mrożonki. Po etapie przygotowania, kawałki dyni należy schłodzić. Pozwoli to zachować jej walory smakowe. Umieść ją w tym celu na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie można zamrozić dynię, wkładając ją do zamrażarki. Zamrożoną dynię powinno się przechowywać w ten sposób do 12 miesięcy.

Jak poprawnie rozmrozić dynię?

By dynia nie straciła smaku i wartości, należy ją także prawidłowo rozmrozić przed wykorzystaniem do pieczenia lub gotowania. W zależności od tego, co zamierza się z niej przyrządzić, należy ją odpowiednio potraktować. Jeśli zamierzasz ugotować z niej zupę, możesz ją wrzucić jak typową mrożonkę bezpośrednio do gotującej się wody. Jeśli zaś zależy Ci na zachowaniu jej struktury, po wyjęciu dyni z zamrażalnika, należy rozmrażać ją powoli w temperaturze pokojowej lub w lodówce. 

Z upieczonej dyni, jak i ugotowanej i przetartej na mus, można przyrządzić wiele inspirujących dań. Serwuje się ją zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. A dzięki zastosowaniu odpowiednich technik mrożenia dyni, będzie cieszyć podniebienia również poza sezonem.