Jak zrobić domowe lody

Kiedy nie wiesz co przygotować na deser, możesz zdecydować się na jeden z przepisów na domowe lody. Najprostszy z nich wymagać będzie od Ciebie zerowej umiejętności kulinarnej, ponieważ jest tak banalny. A przecież lody śmietankowe kocha każdy! Jeśli wolisz inny smak niż klasyczna śmietanka, dorzuć do nich mus z sezonowych owoców, orzechy, roztopioną czekoladę, czy pianki! Nie ograniczaj się podczas tworzenia unikatowego smaku domowych lodów.

Rodzaje lodów

O tym, że lody można podzielić ze względu na ich typ, wie wiele osób. Przepisy na domowej roboty lody można znaleźć wszędzie, a w każdym z nich przeczytamy, czy potrzebne nam będą żółtka, czy też nie. Zatem jak rozróżnić od siebie poszczególne lody?

  1. Lody francuskie to takie do produkcji, których wykorzystano żółtka, śmietanę i dodatki. Są to najpopularniejsze typy lodów. Ich konsystencja jest aksamitna, a sama masa jest bardzo gładka.
  2. Lody filadelfijskie to lody bez żółtka. Są mniej puszyste niż ich francuski odpowiednik, a przy tym są lżejsze w smaku, dużo mniej kaloryczne oraz proste w przygotowaniu.

Jak śmietana do lodów

Podstawą lodów jest śmietanka. Dlatego, jeśli jest ona słabej jakości nasze lody nie będą smakować tak jak powinny.

Do robienia deserów najodpowiedniejszymi śmietankami są:

  • te podpisane: “do ubijania”, “do deserów”, “tortowa”,
  • o wysokiej zawartości tłuszczu (30-36% lub wyższa),
  • nieukwaszone, czyli niezawierające w swoim składzie kultur bakteryjnych,
  • płynne lub bardzo rzadkie,
  • bez żadnych dodatków.

Pamiętaj, by podczas zakupów nie popełnić błędu i nie kupić śmietany! Z niej lody nie wyjdą smaczne, a jedynie zmarnujemy produkty i swój czas. Do produkcji domowych lodów potrzebna nam będzie ŚMIETANKA!

Domowe lody śmietankowe

Składniki

  • 400 ml tłustej śmietanki 30-36% (schłodzona)
  • 200 ml mleka (schłodzone)
  • 65 g cukru (brązowy, biały, kokosowy) – jego ilość uzależnij od swoich potrzeb

Sposób przygotowania

  1. Około 200 ml śmietanki wlej do garnka, a następnie wsyp do niej cukier i pogrzej całość na małym ogniu pamiętając o ciągłym mieszaniu. Cukier powinien się rozpuścić.
  2. Garnek zdejmujemy z ognia, a jego zawartość przekładamy do pojemnika.
  3. Do podgrzanej śmietanki z cukrem dodajemy pozostałą część produktu (200 ml) i mleko. Całość dokładnie mieszamy – użyj do tego trzepaczki lub miksera.
  4. Kiedy produkty masz już wymieszane, pojemnik włóż do lodówki, aby masa się schłodziła.
  5. Następny krok uzależniony jest od urządzenia, na którym pracujesz. W przypadku korzystania z maszynki do lodów schłodzoną masę przelewamy do niej, a następnie postępujemy według zaleceń producenta sprzętu. Jeśli nie pracujemy na maszynce pojemnik wkładamy do zamrażalnika i co 30 minut wyciągamy ją, miksujemy zawartość i ponownie chowamy. Ma to pomóc nam zachować puszystą konsystencję lodów.
  6. Lody powinny mrozić się około 3-4 godziny. Jeśli są bardzo twarde, wyjmij je i odczekaj 5 minut.
  7. Lody domowej roboty powinniśmy zjeść w ciągu 2-3 dni od momentu zrobienia. Najlepiej smakują kiedy są świeże.