Chleb bez drożdży
Przepis na idealne śniadanie to zapach świeżej kawy i ciepłego chleba unoszące się w kuchni. Domowy chleb kojarzy się z komfortem, spokojem i radością płynącą ze spędzania wspólnie czasu. Ale co zrobić, gdy w domu brakuje podstawowych składników do przygotowania pieczywa? Spokojnie poradzimy sobie zarówno bez sody jak i bez drożdży. Poniżej znajdziesz przepis na chleb z niczego, no albo prawie bez niczego.
Przepis chleb na sodzie
Masz ochotę na chleb, jednak w szafce pustka? Nie martw się, do tego przepisu nie potrzebujesz rzeczy niedostępnych w domowej spiżarni.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 i 3/4 szklanki mleka (standardowa szklanka = 250 ml)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki suche łączymy ze sobą, a następnie dodajemy mokre i mieszamy. Ciasto podczas wyrabiania powinno być gładkie. Kiedy jego konsystencja jest już idealna, przekładamy całość do foremki keksówki posmarowanej wcześniej tłuszczem i obsypanej tartą bułką.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Kiedy temperatura jest już osiągnięta, pieczemy nasz domowy chleb na sodzie przez około godzinę. Jeśli martwisz się, że ciasto jest zbyt kleiste i rzadkie przed upieczeniem, nie przejmuj się – dokładnie takie powinno być.
Kolejnym świetnym przepisem na chleb bez drożdży jest ten wykonany na zakwasie. Jest to bardzo tradycyjna receptura, która jest przede wszystkim smaczna i bardzo prosta w wykonaniu.
Chleb na zakwasie
Do wyrobienia tego ciasta potrzebujemy zakwasu – może on być wykonany przez nas, ale równie dobrze sprawdzi się kupny. Przed pieczeniem warto przygotować sobie również foremkę, którą należy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Składniki:
- 0,5 kg mąki żytniej
- 1 łyżeczka soli
- 7-8 łyżek zakwasu
- 1,5 szklanki letniej wody
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednej misce. Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki. Ciasto powinno być przede wszystkim gęste i klejące.
- Kiedy masa jest już gotowa przekładamy je do foremki i wygładzamy. Ay ciasto się nie kleiło najlepiej zmoczyć dłoń i nią przeciągać wzdłuż ciasta. Kiedy całość jest wlana pozostawiamy ją na około 5 godzin do wyrośnięcia. Miska powinnna być przykryta folią lub ścierką.
- Po upływie czasu sprawdźmy czy nasze ciasto urosło. W przypadku nie zwiększenia swojej objętości warto odczekać około godziny.
- Na wierz można dodać nasiona np. słonecznika lub dyni. Tutaj kierujmy się własnymi upodobaniami.
- Pieczemy godzinę w temperaturze 210 stopni.
Życzymy Wam smacznego!