Chleb na zakwasie, a może na drożdżach? Prosty wybór

Z perspektywy piekarni, pragnącej utrzymać się na rynku w dobie rosnącej konkurencji, wybór jest oczywisty – chleb na drożdżach. Dzieje się tak, ponieważ proces wyrastania ciasta jest znacznie krótszy, a tym samym bardziej ekonomiczny. Można w ten sposób wyprodukować większe ilości produktów gotowych na sprzedaż, bez zamartwiania się o piętrowe stosy zamówień z supermarketów i osiedlowych sklepów spożywczych.

Chleb na naturalnym zakwasie vs. chleb na drożdżach

Jednak z punktu wiedzenia konsumentów znacznie zdrowszym i korzystniejszym dla organizmu jest chleb na naturalnym zakwasie powstającym z fermentującego ciasta. Można go łatwo przygotować domowymi sposobami, dzięki czemu nie trzeba się martwić o mniej korzystne rozwiązania piekarni – łącznie z ich mieszankami chleba na zakwasie i drożdżach.

Zalety pieczywa na zakwasie

Spośród zalet, jakie posiada chleb na zakwasie, znajduje się zdolność do dobudowy flory bakteryjnej, chroniącej przed mikroorganizmami atakującymi ludzki system odpornościowy. Dodatkowo taki chleb znacznie dłużej utrzymuje świeżość, będąc zdatnym do spożycia nawet przez dziesięć dni od wypieczenia.

Dlatego przy zestawieniu chleb na zakwasie vs. chleb na drożdżach, ten pierwszy zyskuje zdecydowaną przewagę wśród tych, ceniących sobie zdrowe i naturalne składniki. W dodatku chleb na zakwasie mogą jeść osoby, które są uczulone na drożdże, co znacznie ułatwia im dobór odpowiedniej, pełnowartościowej diety.