Co Polacy jedzą na kolację?

Przygotowując kolację dla mojej rodziny zawsze pamiętam, aby przemycić do tradycyjnego menu jak najwięcej witamin i składników odżywczych. Dzieci nie zawsze chcą jeść warzywa, ale przez lata praktyki odkryłam kilka skutecznych sposobów na urozmaicenie diety i nakłonienie niejadków do spróbowania nowych smaków. Dla mnie prawdziwie polska kolacja wiąże się z tradycją połączoną z gastronomicznymi innowacjami.

Tradycyjnie nie znaczy nudno

Naprzemiennie z mężem zwykle przygotowujemy na kolację zapiekany chleb i ser, parówki czy kanapki z szynką. Nieodłączną częścią posiłku jest bukiet warzyw, który staramy się przyszykować w jak najbardziej kolorowej i zachęcającej formie. Dla dzieci istotny jest wygląd jedzenia, dlatego nie może zabraknąć ciekawych kształtów na talerzu wykonanych z rzodkiewki, ogórka, papryki czy pomidora.

Innowacja na talerzu

Jako Polska rodzina nie stronimy również od kuchni europejskiej. Na naszym stole często gości włoska mozzarella z pomidorami i bazylią, francuska bagietka z szynką parmeńską i oliwkami czy grecka sałatka. Istotne jest, aby kolacja nie zaczynała się później niż o godzinie 19, ponieważ niezdrowym jest objadanie się przed samym snem. Dbamy również o to, aby dania nie były zbyt ciężkie i staramy się jak najczęściej jeść wspólnie, nawet w tygodniu, choć ze względu na zobowiązania zawodowe niekiedy nie jest to możliwe.

Obiadokolacja

Długie godziny w pracy i inne codzienne obowiązki sprawiają czasami, że brakuje nam czasu na jedzenie. Dobrym pomysłem okazuje się wtedy zjedzenie obiadokolacji, którą możemy wykonać dzień wcześniej i tylko odgrzać, gdy już znajdziemy wolną chwilę. Pamiętajmy, aby zawsze zawierała niezbędną porcję warzyw, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu.