Jak zrobić najlepszy sernik?
Pewnie większość z nas wie, że sekretem każdego dania są składniki. Odpowiednia ich mieszanka w połączeniu z właściwą kompozycją nadaje wyjątkowości nawet prostemu daniu. Potem zaczyna się prawdziwa, kuchenna magia.
Król polskich stołów
Sernik od zawsze cieszył się popularnością na polskich stołach w czasie świąt, rodzinnych uroczystości czy deserów serwowanych w restauracjach. Delikatny smak sera przenika dodatkami, jednocześnie nabierają nowej jakości i pozostawiają ulotny, ale wyczuwalny posmak puszystości.
Pierwsze kroki
Na początku należy się zastanowić, czy planujemy upiec ciasto w piekarniku, czy podawać je na zimno. W obu wariantach trzeba wybrać właściwy ser – serce każdego ciasta, bez względu na formę podania.
Niektórzy wolą kupować zmielony biały ser – trzeba jednak uważać, żeby nie był zmielony zbyt drobno, ponieważ sernik może wyjść zbyt miękki lub zbyt twardy, w zależności, czy chcemy uzyskać puszystą piankę czy raczej ciasto o wyraźnej frakturze. Inni decydują się na własnoręczne kręcenie zakupionej kostki.
Proces wyrabiania jest bardzo ważny
Aby masa odpowiednio się zmieszała potrzeba czasu, dlatego najlepszy efekt otrzymuje się kręcą ją ręcznie albo na małej mocy miksera, jeżeli wolimy zajmować się czymś innym w międzyczasie. Ponadto legendy polskiej sztuki cukierniczej głoszą, że najlepiej jest kręcić ciasto jednostajnie i w tę samą stronę, przypadek? Nie sądzę.
Przelewając masę do formy na nasze upragnione ciasto, dołóżmy wszelkich starań, aby wierzch uformowanego tworu był możliwie jak najbardziej gładki. Najłatwiej dokonać tego można duża drewnianą łyżką.