Co Polacy jedzą na śniadanie?
Podróżując po Europie poznałam od podszewki kuchnię francuską, włoską czy angielską. Francuzi na śniadanie z chęcią zjedzą croissanta z dżemem czy kromkę chleba maczaną w jajku, którą nazywamy francuskim tostem, Włosi poranek zaczynają od kawy ze słodkim dodatkiem, a Anglicy nie wyjdą z domu bez zjedzenia jajka sadzonego, bekonu i fasolki. A czy wiesz jak wygląda polskie śniadanie?
Kanapka z szynką i serem
Według moich osobistych spostrzeżeń Polacy rano najchętniej sięgają po chleb i ser zamiennie z kanapką z szynką. Większość z nas lubi wypić do śniadania kawę, a tylko niektórzy z nas piją mleko czy kakao. Tylko co czwarty z chęcią zje musli lub owsiankę. Ten trend powinien się zmienić, ponieważ owsianka, która zawiera dużą porcję błonnika pokarmowego, jest najzdrowszym jedzeniem dostępnym na rynku.
Nabiał
Znacznie częściej niż kobiety, to mężczyźni sięgają po sery na śniadanie. Natomiast jeśli chodzi o jogurty, musli z mlekiem czy płatki to tę propozycję śniadania wybiera więcej pań niż panów. Nabiał zawiera dużo białka, które jest podstawowym budulcem naszym mięśni, ale stanowi również niezastąpione źródło energii. Spożywanie białka na śniadanie zapewnia energię na cały dzień.
Najważniejszy posiłek w ciągu dnia
W społeczeństwie panuje przekonanie, że śniadania stanowią najważniejszy posiłek dnia. Zdecydowanie zgadzam się z tym stwierdzeniem, ponieważ pierwszy posiłek zjedzony do 40 minut po przebudzeniu napędza nasz metabolizm, pozwala na utrzymanie pożądanej wagi i dodaje energii na resztę dnia. Dlatego nie należy rezygnować ze śniadania, jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.
Jeśli do tej pory nie zwróciliście uwagi na to co jecie zaraz po przebudzeniu, powinniście to stanowczo zmienić! Wyrobienie sobie odpowiedniego nawyku żywieniowego może wam pomóc w dobrym starcie każdego dnia.