Stara receptura na chleb wiejski
Kto raz spróbował tradycyjnego polskiego chleba wiejskiego, ten wie, że ten w żaden sposób nie może się równać ze sklepowym pieczywem. Chrupki, świeży, o intensywnym aromacie oferuje prawdziwą ucztę dla podniebienia. Smakuje doskonale nawet kiedy towarzyszy mu jedynie odrobina masła czy oliwy. Gdzie tkwi sekret wiejskiego chleba i jak go przygotować, przestrzegając dawnej receptury?
Sekret wiejskiego chleba
Tradycyjny polski chleb wiejski przygotowywano z niewielu składników. Mąka, woda, naturalny zakwas lub drożdże – to najczęściej wystarczało do wypieku domowego chleba. Co więc sprawiało, że ten smakował tak doskonale? Sekret tkwi w prostocie. Do chlebowego ciasta nie dokładano żadnych sztucznych aromatów ani spulchniaczy, dzięki czemu ten zachwycał smakiem i aromatem. Przygotowywano go w domu i jedzono świeży i ciepły – to raz zakosztował wiejskiego chleba w tej postaci, wspomina go do końca życia.
Jak wygląda stara receptura na chleb wiejski?
Do przygotowania idealnego wiejskiego chleba wystarczą wysokiej jakości mąka pszenna lub żytnia (lub ich mieszanka), naturalny zakwas lub drożdże, woda, sól i odrobina oleju. Wielbiciele oryginalnych smaków mogą dodać do mikstury chlebowej otręby, suszone śliwki albo pestki słonecznika. Gotowe ciasto dojrzewa przez około 10-12 godzin, a następnie w specjalnej formie trafia do pieca, gdzie wypieka się przez około godzinę.
Z czym podawać tradycyjny chleb wiejski?
Tradycyjny wiejski chleb ma to do siebie, że doskonale smakuje właściwie z każdym dodatkiem. Tradycyjnie jedzono go z masłem, twarogiem lub smalczykiem. Jako podwieczorek serwowano z konfiturami.