O twarogu słów kilka

Chyba wszyscy znamy wygląd i smak białego sera. Nasze babcie często z niego korzystały przygotowując farsz do domowych ruskich pierogów, klusków leniwych i past twarogowych na kanapki. Nie zapominajmy również o przepysznych słodkich nadzieniach do naleśników i głównym składniku naszego ulubionego ciasta – sernika! W tym wpisie przybliżymy Wam nieco ciekawostek na temat pysznego sera jakim jest twaróg.

Wytwarzanie sera białego

Twaróg produkowany jest w wyniku specyficznej obróbki skrzepu mlecznego, który powstaje dzięki dodania mleka do odpowiednich kultur bakterii kwasu mlekowego. Obniżone pH wspomaga ścinanie białka z mleka co prowadzi do koagulacji. Następnym etapem jest krojenie, mieszanie i oddzielenie od serwatki wydzielonego ziarna twarogowego. Powstałą masę wystarczy na końcu pokroić i zapakować do sprzedaży.

Wartości odżywcze

Tradycyjny twaróg jest bogaty w składniki mineralne, w głównej mierze wapń i fosfor. Ich efektywność przyswajania determinowana jest zawartością witaminy D w naszej diecie. Ponadto w białym serze znajdziemy cynk, sód, jod, potas i magnez. Spożycie 100g twarogu pokrywa dzienne zalecane spożycie dla dorosłej osoby na witaminę B2 w ok. 35%, a na witaminę B12 w ok. 32%. Całość dopełniają spore ilości witamin B1, B6 PP, A, D i E.

Twaróg na pieczywie

Lizyna to aminokwas, którego nie znajdziemy w dużej ilości w produktach zbożowych. Ale na nasze szczęście bogatym jej źródłem jest właśnie biały ser, który wprost idealnie komponuje się między dwoma kromkami pysznego pieczywa! Dodamy, że lizyna jest aminokwasem, który sprzyja koncentracji, eliminuje zmęczenie, zapobiega miażdżycy i rozwojowi nowotworów. Ponadto korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy.

Twaróg w diecie powinien stanowić ważne źródło pełnowartościowego i łatwostrawnego białka pochodzenia zwierzęcego. Warto łączyć go wraz z produktami zbożowymi, aby uzupełnić skład aminokwasów i w pełni umożliwić naszemu organizmowi wykorzystanie białka pochodzenia roślinnego. Jeśli chcemy wybrać lepszą dla naszego zdrowia opcję zdecydujmy się na wersję ze średnią zawartością tłuszczu – pozwoli ona na rozpuszczenie witamin z dodawanych warzyw oraz poprawi konsystencję na bardziej wilgotną i smaczną. Zawartość zdrowych tłuszczów w ilości nie większej niż 4% na 100 g produktu na pewno nie spowoduje niekorzystnych zmian w naszym wyglądzie.

Każdemy dbającemu ścisle o swoją dietę serdecznie polecamy dodanie do niej tradycyjnego twarogu nawet częściej niż kilka razy w miesiącu. Zbawienne w skutkach działanie tego sera można zaobserwować już po pierwszych tygodniach jego spożywania. Stajemy się bardziej skupieni, nasza koncentracja oraz produktywność wzrasta. Jeśli do tej pory nie mieliście w tradycji regularnego spożywania twarogu, polecamy zmienić Wasze nawyki żywieniowe, a wyjdzie wam to tylko na zdrowie!