Co to znaczy, że wino jest „korkowe”?
Wino korkowe często utożsamiane jest z winem zamkniętym przy użyciu korka. Tymczasem wino korkowe i wino zakorkowane to dwa terminy oznaczające zupełnie co innego. Czym jest wino „korkowe”?
Wino korkowe a wino zakorkowane
Wino zamknięte za pomocą korka popularnie nazywa się zakorkowanym. Niektórzy błędnie stosują to określenie wymiennie z winem korkowym. W rzeczywistości to termin zarezerwowany dla innego znaczenia.
Wino korkowe to w terminologii dotyczącej win, wino zepsute, nie nadające się do spożycia z różnych powodów. Takie wino można reklamować i domagać się zwrotu kosztów.
Jak rozpoznać wino korkowe?
Kiedy wiadomo, że mamy do czynienia z winem korkowym? Zaniepokoić powinien nieprzyjemny zapach, przywodzący na myśl stęchliznę czy zepsutą żywność, zwłaszcza ziemniaki. Taka woń świadczy o obecności trójschloroanizolu, który jest toksyczny.
Wina, które wzbudza podejrzenia o zepsucie, nie należy pod żadnym pozorem spożywać, bo nie tylko jest niedobre, ale przede wszystkim może być niebezpieczne dla zdrowia.
Dlaczego wino jest zepsute?
Wino korkowe mogło powstać w różny sposób. Przyczyną zepsucia często bywa nieprawidłowe zamknięcie. Jeśli korek nie został odpowiednio głęboko umieszczony i dobrze dopasowany, do napoju mógł dostawać się tlen. Inny czynnik wpływający na powstawanie wina korkowego to chlor, który dostał się do cieczy w trakcie produkcji. W jednym i drugim wypadku winny jest producent, a klient ma prawo do reklamacji.