Co zrobić z białek – kilka podpowiedzi

Wiele przepisów kulinarnych przewiduje wykorzystanie tylko żółtek, dotyczy to w większej mierze ciast, niż innych potraw. Pojawia się wtedy pytanie co zrobić z białek?. Okazuje się, że możliwości jest bardzo sporo. Można wykorzystać je do przygotowania nie tylko deserów, ale także dań obiadowych.

Jak przechowywać białka?

Podstawowym warunkiem dalszego wykorzystania białek jest ich idealne oddzielenie od żółtek. Nawet niewielka ilość żółtka spowoduje, że piana z białek nie ubije się na sztywno. Kto nie ma wprawy, może wykorzystać różnego rodzaju proste gadżety do ich oddzielania.
Białka na szczęście można przechowywać przez dłuższy okres czasu. W pudełku lub w lodówce mogą być nawet tydzień, w zamrażarce do trzech miesięcy.

Jeśli po świątecznych wypiekach zostaje nam większa ilość białek to warto je podzielić na mniejsze porcje, np. po 2,3 sztuki i podpisać. Dzięki temu ich późniejsze wykorzystanie będzie bardziej racjonalne i ich ilość będzie można dostosować do przepisu.

Ciasta i desery

Same białka najczęściej wykorzystywane są do sporządzania ciast i deserów. Mogą być przygotowywane na ciepło lub na zimno. Ich bazą są białka, ale różne dodatki sprawiają, że zasadniczo różnią się smakiem, wyglądem i strukturą.

Oto kilka najpopularniejszych deserów i ciast:

• lukier do zdobienia ciast,
• torty i ciasteczka bezowe,
• kokosanki,
• torcik Pawłowej,
• amaretti,
• ptasie mleczko,
• sernik na zimno.

To tylko kilka przykładów, szczegółowe przepisy można znaleźć na licznych blogach kulinarnych.

Potrawy obiadowe z białek

Kto nie przepada za słodkościami i dba o linię może wykorzystać białka do przygotowania obiadu lub ciepłej kolacji. Nie ulega wątpliwości, że możliwości wykorzystania białek jest tu znacznie mniej:

• omlet,
• kurczak po chińsku,
• makaron z owocami,
• placuszki serowe na słodko lub słono,
• ryż z owocami.

Bardziej dociekliwi internauci na pewno znajdą jeszcze parę ciekawych przepisów.

W przypadku nadmiaru białek nie należy ich wyrzucać, choćby ze względów ekologicznych. Marnowanie żywności w Polsce należy do jednego z największych. Białka są niskokaloryczne i zawierają tak cenne składniki jak sód, potas, magnez oraz witaminy z grupy B.