Czym jest kwas chlebowy?
Kwas chlebowy jest sfermentowanym napojem z chleba wykazującym liczne właściwości lecznicze. Wzmacnia odporność, reguluje procesy trawienne oraz sprzyja odchudzaniu. Jednak to nie jedyne jego zalety.
Chleb i ser na wsi
Kwas chlebowy otrzymywany jest na skutek fermentacji chleba. W Polsce popularny stał się za czasów Władysława Jagiełły. Od tego czasu uważany jest za najlepszy napój, który szybko gasi pragnienie i orzeźwia w czasie wysokich upałów. Dawniej uważano go również za napój leczniczy. Obecnie produkowany kwas chlebowy także można stosować w celu likwidacji wzdęć czy nadkwasoty żołądka. Należy on bowiem do probiotyków, bo zawiera bakterie kwasu mlekowego, za sprawą czego wspomaga oraz reguluje mikroflorę jelitową. Dobrze wpływa na przemianę materii. Wykazuje tez właściwości oczyszczające organizm.
Jak zrobić kwas chlebowy?
Oczywiście podstawą kwasu chlebowego jest dobrej jakości chleb, najlepiej domowy. Ponadto znaczenie ma woda źródlana oraz rodzynki. Prawdziwy kwas chlebowy ma kolor od złotego do ciemnobrązowego oraz słodko-kwaśny smak i przyjemny zapach słodowy. W jego skład wchodzi też alkohol. Co ciekawe, niewiele osób wie, że właśnie na bazie kwasu chlebowego powstaje rosyjski chłodnik nazywany powszechnie okroszką. Podawany jest z dodatkiem ogórków, jajek, buraczków, a także ugotowanej wołowiny. Z kwasu chlebowego powstaje również słynna mołdawska zupa, zwana merbą.
Mamy nadzieję, że ta garść informacji okaże się być przydatną każdemu, kto chce rozpocząć przygodę z domowymi wypiekami własnego pieczywa. Zakwas jest absolutnie podstawowym elementem potrzebnym do wyrobu domowego chleba. Wiedza na ten temat powinna być jak najszybciej przyswojona przez każdego „domowego piekarza”. Pozdrawiamy i do poczytania następnym razem!