Dieta dla każdego

Każdy marzy o idealnej figurze, cerze, włosach i paznokciach, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że w głównej mierze to nasza dieta na nie wpływa. Żyjąc w błędnym przeświadczeniu decydujemy się na zmniejszenie porcji w naszych posiłkach oraz rygorystyczne i ciężkie treningi. Oczywiście zrzucimy wtedy kilka zbędnych kilogramów, jednak równie szybko do nas wrócą, gdy powrócimy do starych nawyków. Zatem, czym kierować się podczas wyboru diety? O tym przeczytasz poniżej. 

Jak dobrać dietę do swojego organizmu 

Ile osób, tyle diet. I chociaż pamiętasz, że twoja koleżanka schudła na tej jednej konkretnej ponad 10 kilogramów, nie sugeruj się jej efektami. Dobierając dietę należy pamiętać o tym, że każdy organizm potrzebuje innych proporcji, jeśli chodzi o składniki odżywcze aby prawidłowo funkcjonować. Decydując się na konkretny jadłospis zwróć uwagę również na to kto nie powinien jej stosować. Wiele diet mocno wpływa przede wszystkim na nasze samopoczucie. Mniejsze porcje skupiające się jedynie na białkach lub owocach i warzywach mogą sprawić, że staniemy się mniej produktywni. Doskwierają bóle głowy i ospałość to pierwsze oznaki źle dobranej diety. Vitalogy – portal dla każdego to miejsce, w którym znajdziesz dietę do swojego organizmu. 

Odpowiednia dieta dla zdrowego organizmu

Niewątpliwie naszym pierwszym działaniem, nim rozpoczniemy dietę, powinno być zbadanie krwi. Dzięki tym wynikom będziemy świadomi jakich składników nam brakuje lub co należy zmniejszyć, a co za tym idzie – co powinniśmy jeść, a z czego zrezygnować. W przypadku, gdy nasz organizm jest zdrowy, stosowana przez nas dieta nie powinna wpływać na nasze samopoczucie, a jedynie zmniejszać obwód i kilogramy na wadze. Na bank się dowiesz tu jak dopasować posiłki do swoich potrzeb. 

Dieta dopasowana do grupy krwi

Jedną z ciekawszych dieta jest ta na podstawie grupy krwi. Według naukowców tylko dzięki dopasowaniu składników do konkretnej grupy krwi jesteśmy w stanie zdrowo zrzucić kilogramy. Jej głównym założeniem jest podział produktów żywnościowych na 3 grupy. 

  1. Produkty wskazane – ich lektyny nie wywołują żadnej reakcji układu odpornościowego. 
  2. Produkty neutralne – po wniknięciu do krwiobiegu wywołują niewielką reakcję układu odpornościowego.
  3. Produkty przeciwwskazane –  spożycie ich wywoła gwałtowną rekację układu odpornościowego. 

Stosowanie się do tych zasad pozwoli na zachowanie zbilansowanej diety, dzięki której osiągniemy upragnioną wagę.

Oczywiście żadna z diet nie da wyczekiwanego rezultatu, jeśli nie będziemy jeść zdrowo i z umiarem.