Lody dla zdrowotności

Nieraz trudno sobie odmówić czegoś słodkiego na deser. Latem dużą popularnością cieszą się lody. Zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Żeby się ochłodzić sięgają po nie także osoby, które dbają o dietę i starają się zdrowo odżywiać. Jeżeli już decydują się one zasmakować w lodach, to powinny wybrać te najzdrowsze? O jakie przysmaki chodzi?

Lody rzemieślnicze kontra lody przemysłowe

Największy udział na rynku lodów mają te przemysłowe. To właśnie one znajdują się w większości sklepów spożywczych. Przeważnie nie są drogie, lecz za to mają pewien mankament. Otóż nie należą do najzdrowszych. Wprawdzie trudno nazwać jakiekolwiek lody zdrowym przysmakiem, ale warto zamiast tych wybrać inne – przemysłowe. Czym się różnią te dwa rodzaje lodów? 

Lody przemysłowe

Pierwsze mają dłuższy termin zdatności do spożycia, bo też zawierają substancje konserwujące. Poza tym zawierają także szereg innych sztucznych substancji, w tym na przykład działający uzależniający syrop glukozowo-fruktozowy. Syntetyczne składniki pozwalają producentom lodów wytwarzać desery w możliwie jak najtańszy sposób. Uzyskują poprzez nie także pożądaną przez producenta formę. 

Lody rzemieślnicze

Dobre, ale czy bez rozmaitych nienaturalnych dodatków lody nie mogłyby istnieć? To oczywiście nieprawda. Alternatywnym rozwiązaniem są bowiem lody naturalne, nazywane także rzemieślniczymi. W odróżnieniu od tańszych i mniej zdrowych odpowiedników te desery pozbawione są sztucznych substancji. Okazuje się, że nie mają ich lody naturalne, które powstają wyłącznie na bazie organicznych surowców. Składają się z mleka, cukru oraz soków i pulp owocowych. Ze względu na skład i rzemieślniczy sposób produkcji produkty takie są cięższe od przemysłowych.

Gdzie szukać zdrowszych odmian lodów? Kiedyś byłby z tym problem, na szczęście obecnie szanujące się lodziarnie czy kawiarnie serwują klientom rzemieślnicze produkty.