Miesiąc gruziński: poznaj smaki z kuchni gruzińskiej
Kuchnia gruzińska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Niezliczone bogactwo potraw pozwala znaleźć coś dla siebie każdemu wymagającemu smakoszowi. Smaki kuchni gruzińskiej możemy poznać zarówno korzystając z usług restauracji, jak i w warunkach domowych.
Chleb Puri
Puri to inaczej chleb gruziński, czyli jedna z najbardziej znanych pozycji na liście gruzińskich przysmaków. To chleb robiony z ciasta drożdżowego – na wzór spodu do pizzy, wypiekany w piecu lub na patelni.
Placek Chaczapuri
Chaczapuri jest to tradycyjny gruziński placek z farszem serowym, zwany też gruzińską pizzą. Danie to serwowane jest w Gruzji niemal wszędzie i nadaje się na każdą porę dnia i okazję. Smak Chaczapuri zależy w dużej mierze od gatunku sera znajdującego się w farszu.
Pierożki Chinkali
Kolejnym słynnym gruzińskim daniem są pierożki Chinkali, odznaczające się ciekawym kształtem i wysmakowanym mięsnym nadzieniem z dodatkiem rosołu, przyprawianym ziołami. Chinkali można zamówić również w wersji wegetariańskiej, np. z grzybami czy serem.
Inne potrawy z kuchni gruzińskiej
Inne smaki kuchni gruzińskiej to popularne i często serwowane sałatki oraz sery. Ajapsandali i Gomi, gruziński kebab, zapiekane pieczarki, szaszłyki, sosy i pasty warzywne, ryby i liczne dania z mięsa – to kolejne przysmaki gruzińskiej kuchni. Spośród dań na słodko wyróżnić można czurczchelę oraz baklavę.