Miesiąc włoski: Popularne zupy kuchni włoskiej
Rozmawiając o kuchni włoskiej zwykle wspomina się o takich daniach jak pizza, lasagne czy różnego rodzaju daniach na bazie makaronu. Jednak w słonecznej Italii bardzo często spożywa się też aromatyczne zupy. Warto zwrócić na nie uwagę, ponieważ ich smak wart jest grzechu. Od jakich dań warto rozpocząć kulinarną wycieczkę?
Najbardziej znana włoska zupa
Kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z minestrone. Zupa jest bardzo pyszna i sycąca. Powstaje z różnego rodzaju warzyw. Popularna jarzynówka składa się z ziemniaków, pietruszki, pora, marchewki zielonego groszku czy cukinii. Może być serwowana na wiele sposobów – z domowym makaronem lub jako krem.
Smak morza
Kolejną bardzo ciekawą propozycją jest zupa rybna – frutti di mare. Bardzo intensywna w smaku i rozgrzewająca. To esencjonalny bilion, który powstaje na bazie czosnku, cebuli, różnego rodzaju ryb i owoców morza. Może być odrobinę pikantna. Może zapewnić niezwykłe doznania kulinarne i z pewnością jest obowiązkowym elementem menu każdej włoskiej restauracji.
Gratka dla smakoszy
Zupy autorstwa włoskich kucharzy są bardzo aromatyczne i stanowią doskonały wstęp do głównego dania, rozniecając apetyt i drażniąc kubki smakowe. Będąc we włoskiej restauracji naprawdę warto skusić się na jedną ze smakowitych zup. Z pewnością będzie to ciekawa podroż w kierunku śródziemnomorskich smaków.