Miesiąc włoski: Wielka trójca kuchni włoskiej

Jest pyszna, aromatyczna, świeżą – tak właśnie określana jest przez większość osób kuchnia włoska. To właśnie ze słonecznej Italii pochodzą wyjątkowo pyszne potrawy, które ukochane zostały przez wielbicieli dobrych smaków na całym świecie. Jakie są kulowe potrawy kuchni włoskiej? 

Spaghetti

Włosi uwielbiają makarony i przyczyniają się do rozsławiania tego typu potraw dosłownie wszędzie. Odmian włoskich makaronów jest mnóstwo. Serwuje się je w restauracjach jako pierwsze danie, które ma rozkręcić kubki smakowe i przygotować konsumenta na danie główne.

Lasagne

Popularne lasagne to również danie oparte na makaronie. Prostokątne płaskie blaty makaronu przekładane są naprzemiennie sosem pomidorowym (np. bolognese), serem żółtym i sosem beszamelowym. Danie zapieka się następne w piekarniku.

Pizza

Włoska pizza nie ma sobie równych. Charakteryzuje się cienkim ciastem, sosem pomidorowym przygotowywanym ze świeżych pomidorów. Oryginalna pizza nie jest przeładowana dużą ilością składników. Jest za to bardzo aromatyczna i lekka.

Najlepsza kuchnia na świecie?

Dania kuchni włoskiej są tak wysoko cenione przez smakoszy na całym świecie ze względu na prostotę, uniwersalność oraz wykorzystywanie świeżych składników. Dodatkowo, większość dań można samemu odtworzyć w domu, wystarczy troszkę determinacji i dobrej jakości produkty. Bo to w nich tkwi cały szkopuł.