Praktyczne gotowanie z ręcznikami kuchennymi
W kuchni przygotowujemy posiłki, i często też je w niej spożywamy. Wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z żywnością, powinniśmy dopilnować, aby miejsca te były czyste i higieniczne. Pomocne okazują się papierowe ręczniki kuchenne.
Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu artykuły te rzadko gościły w naszych gospodarstwach domowych. Aktualnie zauważa się trend zwyżkowy – stają się nieodłącznym elementem każdej kuchni. Skąd się wzięła ich popularność?
Wyjaśnimy to w tym wpisie.
Pomocne w szybkim działaniu
Każdy, kto choć raz przyrządzał posiłek, wie, jak ważne jest umiejętne gospodarowanie czasu. Przepisy kulinarne pełne są uwag, aby czegoś za długo nie smażyć, gotować czy piec. Jeśli na przykład spuścimy z oczy ząbki czosnku pichcące się na rozgrzanej patelni, szybko nam zbrązowieją i staną się bardzo gorzkie w smaku. Często też musimy zgrać ze sobą różne czynności. Osiągając wprawę, coś, co zajmowało nam dwie godziny, zrobimy o połowę szybciej.
Chwila nieuwagi i przygotowywane dla całej rodziny danie spływa nam z kuchenki. Jesteśmy źli i rozgoryczeni. Jedynie pies nie posiada się z radości.
Jednak to właśnie ręczniki papierowe pomogą nam działać sprawniej. Jednym ruchem odrywamy tyle materiału, ile potrzebujemy. Co ważne, produkt ten sprawdza się w wielu, nieraz wręcz podbramkowych sytuacjach.
Ręka rękę myje
Nie ma znaczenie, czy robimy prostą zupę warzywną, czy przygotowujemy coś wykwintnego dla szacownych gości, nasze dłonie często się brudzą. Musimy je więc wiele razy myć. Jeśli tak – to następnie je wycieramy, aby były suche.
Kiedy korzystamy ze zwykłego ręcznika, szybko wilgotnieje, zanieczyszcza się i już wkrótce zaczyna trącić niezbyt subtelnym zapachem. Poza tym – jeśli w domu jest kilku kucharzy – różne osoby korzystają zazwyczaj z tego samego ręcznika, co nie jest najbardziej higienicznym rozwiązaniem. I tutaj przydają się ręczniki papierowe.
Nie tracąc czasu, umyjemy, osuszymy dłonie i błyskawicznie przystąpimy do dalszej akcji. I nic nam już nie wykipi na posadzkę. Na pewno należy to uznać za pewien sukces kucharski.
Zużyte ręczniki papierowe
Nasuwa się tu pytanie – co zrobić ze zużytymi ręcznikami papierowymi? Czy umieszczamy je tam, gdzie składujemy papier? Sprawa wydaje się oczywista – ale tylko na pozór. Ręczniki, których już użyliśmy, poza papierem mają już w sobie inne, obce substancje. Dlatego też powinny lądować w kubełku na odpady mieszane. Wszystko to, oczywiście, z myślą o korzyściach dla środowiska naturalnego.
Osuszanie produktów spożywczych
Natrafiamy nieraz w książkach kucharskich na uwagę, by przed użyciem produktu, najpierw go odsączyć czy osuszyć. Dotyczy to na przykład kaparów. Uprzednio kiszone są w soli i marynowane w occie. Dzięki temu nabierają kwaskowatego, ostrego, mocnego smaku. Wystarczy mała garść tego specjału, by nadać potrawie niepowtarzalnego smaku.
Zgodnie z zaleceniami lekko je opłukujemy i następnie osuszamy przy pomocy ręczników papierowych.
Pozbywamy się w ten sposób nadmiaru soli oraz octu. Ich smak jest bardziej stonowany, już nie taki gryzący, lecz wciąż aromatyczny i orzeźwiający.
W połączeniu z anchois będą bazą dla wybornego spaghetti puttanesca!
Ręczniki papierowy to nie wszystko
W restauracjach czy kawiarniach papierowe ręczniki kuchenne też się przydają. Jednak w tego rodzaju miejscach muszą być zapewnione najwyższe standardy czystości i higieny. Aby je utrzymać korzysta się na przykład z chemii profesjonalnej.
Kiedy wybierasz się na uroczystą kolację do ulubionej knajpki, pewnie nie zastanawiasz się, dlaczego drewniane elementy jej wystroju są takie zadbane. Nie dumasz pewnie i nad tym, co zrobiono, że blaty stołów tak błyszczą.
Nic dziwnego, dobrze spędzasz czas i nie zaprzątasz sobie głowy podobnymi zagadnieniami. W każdym razie to właśnie wyżej wspomniane artykuły są używane przy usługach czystościowych w lokalach.