Bananowy chleb

Popularny w Stanach Zjednoczonych chleb bananowy (Banana Bread), to nic innego jak ciasto bananowe, które tak naprawdę niewiele ma wspólnego z tradycyjnie wypiekanym pieczywem, ale jest za to bardzo słodką i smaczną alternatywą. Ten szybki w przygotowaniu wypiek zamiast drożdży wymaga użycia sody oczyszczonej, a różne jego wariacje zezwalają na dodatki w postaci nie rozdrobnionych owoców, czy orzechów.

Z przyjemnością zatem prezentujemy niezwykle prosty w wykonaniu przepis na bananowy chleb, który uzupełni Wasz wachlarz domowych wypieków o słodki dodatek do popołudniowej kawy i herbaty.

Składniki:

  • 3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione lub pokrojone w drobne cząstki
  • 75 g masła, roztopionego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub mniej, chlebek jest dość słodki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać i odłożyć.
  2. W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi lub pokrojonymi bananami. Wmieszać cukier, lekko roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników.
  3. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piec przez 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.

Tak przygotowany chlebek, czy też ciasto, świetnie nadaje się jako słodka przekąska, deser, dodatek do gorącego napoju przynoszącego radość i szczęście (w moim przypadku będzie to kawa). Serdecznie polecamy ten przepis każdemu, kto ceni sobie nie tylko tematykę pieczywa, ale wszystkim tym, którzy próbują swoich sił w przygotowaniu swojego własnego jedzenia w domowych warunkach. Do przeczytania w następnym wpisie!