Chleb naan
Do najbardziej popularnych chlebków w Indiach należy płaskie pieczywo nazywane naan. Jest ono dodatkiem do dań typy curry, a można je wręcz uznać za sztućce. Tradycja indyjska mówi o jedzeniu wyłącznie prawą ręką dlatego tego typu chlebek może pomóc w dostarczaniu potrawy do ust. Jeśli marzy Ci się powie indyjskiej kultury, wystarczy, że samodzielnie wykonasz pieczywo i będziesz mógł cieszyć się przepysznymi daniami prosto z Indii.
Indyjskie chlebki
Czym tak właściwie jest chlebek naan? To nic innego jak placek drożdżowy na mące pszennej. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Oryginalnie przyrządza się go w specjalnych cylindrycznych piecach tandoor. Taki piec musi zostać nagrzany do bardzo wysokiej temperatury, ponieważ tylko dzięki temu nasze pieczywo szybko urośnie. Główną zaletą pieczenia w ten sposób chlebka naan jest powstała puszystość, miękkość w środku i spieczona skóra z wierzchu.
Oczywiście takiego efektu nie uda się nam uzyskać w domowych warunkach, jednak przy odpowiednim przygotowaniu zbliżymy się do pierwotnej wersji.
Takie pieczywo podajemy do dań na bazie sosów: curry, masala, korma czy hummus. Świetnie smakuje polany masłem czosnkowym z niewielką ilością kolendry. Pamiętajmy, że chlebki są najsmaczniejsze, gdy są świeże.
Naan przepis
Do przygotowania indyjskich chlebków naan potrzebujesz produktów dostępnych w każdym sklepie spożywczym.
Produkty:
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- pół szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól i drożdże, które rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Całość mieszamy i dodajemy jogurt i tłuszcz. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce gdzie wyrośnie przez następną godzinę.
- Kiedy upłynęła godzina delikatnie zagniatamy ciasto, dzielimy je na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Ciasto powinno mieć kształt okrągłego placka.
- Patelnię rozgrzewamy i nadal na mocnym ogniu układamy na niej placuszki. Ważne by placuszki się nie stykały. Pamiętaj, że patelnia ma być sucha, po około 1 minucie powinny zacząć pojawiać się bąble. Smaż chlebki z każdej strony po jednej minucie. Idealne pieczywo naan powinno mieć przyrumienione plamki.
Kiedy placuszek jest gotowy możesz posmarować go masłem czosnkowym lub podać w towarzystwie jakiegoś sosu.