Co zrobić z pieczarek?
Pieczarki są niezwykle popularne i lubiane. Dostać można je w niemal każdym markecie. Najlepiej jest kupować te, które sprzedawane są luzem. Mają one bardziej intensywniejszy smak w porównaniu z tym sprzedawanymi w folii. Pieczarki wykorzystać można do przygotowania wielu dań. Oto kilka pysznych przykładów.
Zapiekanka chlebowa z pieczarkami
Jednym ze sposobów na wykorzystanie pieczarek jest przygotowanie zapiekanki chlebowej z pieczarkami. Do jej przygotowania potrzebne będą kromki chleba, cebula, śmietana, posiekana natka pietruszki, ser żółty oraz oczywiście pieczarki. Do tego sól i pieprz dla smaku. Samo przyrządzenie zapiekanki jest niezwykle proste. W pierwszej kolejności należy posiekać cebulę oraz pokroić w plasterki pieczarki. W dalszym kroku cebulę oraz pieczarki należy podsmażyć na klarowanym maśle. Następnie chleb pokroić należy w grubą kostkę. Śmietanę, ser i pietruszkę należy połączyć ze sobą. Dodać do tego należy cebulę, pieczarki oraz chleb i wszystko ze sobą wymieszać. Całość umieszczona powinna być w żaroodpornym naczyniu. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Na koniec całość posypać dodatkowo serem.
Zupa pieczarkowa
Na pytanie co zrobić z pieczarek nasuwa się odpowiedzieć… zupę pieczarkową. To idealna zupa na każdą porę roku. Do jej przygotowania potrzebny będzie bulion, cebula, pieczarki, korzenie pietruszki, marchew, seler, ziemniaki, natka pietruszki, śmietana oraz łyżka mąki. Dodatkowo ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz dla smaku. Przygotowanie zupy jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Pieczarki należy pokroić w małe kawałeczki. Następnie należy je podsmażyć oraz poddusić. Kolejny krok to pokrojenie warzyw w drobną kostkę. W garnku podsmażyć cebulę, a następnie dodać pozostałe warzywa. Całość zalać bulionem. Wszystko gotować przez ok. 25 minut pod przykryciem, a następnie dodać należy pieczarki. Teraz nie pozostaje nic innego jak gotować wszystko na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną. Przed podaniem warto posypać zupę natką pietruszki.