Jak zrobić domowe chips
Samodzielnie zrobione chipsy w piekarniku są przekąską, która powinna zagościć w jadłospisie każdego łasucha. Dlaczego? Ponieważ są przede wszystkim dużo mniej kaloryczne niż te kupione w sklepie. Oprócz tego paczkowane chipsy smażone są w głębokim oleju, natomiast te domowe są jedynie delikatnie nim nasączone.
Domowe chipsy
Słone przekąski stanowią słabość nie jednej osoby, jednak objadanie się nimi w sposób kompulsywny może doprowadzić do nadwagi lub poważnych chorób. Domowa przekąska może być doprawiona przez nas dokładnie tak jak tego chcemy. W zależności od tego, czy zależy nam na bardziej słonych lub ostrych chipsach, możemy dopasować smaki pod siebie.
Przepis na domowe chipsy
Do przygotowania domowych chipsów będziemy potrzebować tylko kilku składników w dodatku bardzo łatwo dostępnych w sklepie.
- 4 duże ziemniaki,
- olej roślinny (słonecznikowy lub rzepakowy),
- papier do pieczenia,
- sól,
- przyprawy do smaku (chilli, pieprzy, rozmaryn, zioła prowansalskie, sól morska).
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i przygotuj sobie blachę z papierem do pieczenia.
- Następnie umyj dokładnie pod letnią, bieżącą wodą ziemniaki. Osusz je papierowym ręcznikiem i za pomocą nożyka do warzyw, pokrój ziemniaki na cienkie plasterki. Jeśli wolisz, by Twoje ziemniaki były bez skórki przed umyciem obierz je.
- Najważniejsza zasada przyrządzania domowych chipsów mówi o tym, by były one jak najbardziej chrupkie muszą być pokrojone w bardzo cienkie plasterki.