Jak zrobić domowe lody

Kiedy nie wiesz co przygotować na deser, możesz zdecydować się na jeden z przepisów na domowe lody. Najprostszy z nich wymagać będzie od Ciebie zerowej umiejętności kulinarnej, ponieważ jest tak banalny. A przecież lody śmietankowe kocha każdy! Jeśli wolisz inny smak niż klasyczna śmietanka, dorzuć do nich mus z sezonowych owoców, orzechy, roztopioną czekoladę, czy pianki! Nie ograniczaj się podczas tworzenia unikatowego smaku domowych lodów.

Rodzaje lodów

O tym, że lody można podzielić ze względu na ich typ, wie wiele osób. Przepisy na domowej roboty lody można znaleźć wszędzie, a w każdym z nich przeczytamy, czy potrzebne nam będą żółtka, czy też nie. Zatem jak rozróżnić od siebie poszczególne lody?

  1. Lody francuskie to takie do produkcji, których wykorzystano żółtka, śmietanę i dodatki. Są to najpopularniejsze typy lodów. Ich konsystencja jest aksamitna, a sama masa jest bardzo gładka.
  2. Lody filadelfijskie to lody bez żółtka. Są mniej puszyste niż ich francuski odpowiednik, a przy tym są lżejsze w smaku, dużo mniej kaloryczne oraz proste w przygotowaniu.

Naturalne lody to nie tylko wyjątkowy smak, ale również jakość, która wyróżnia je na tle innych słodkich przekąsek.

Jak śmietana do lodów

Podstawą lodów jest śmietanka. Dlatego, jeśli jest ona słabej jakości nasze lody nie będą smakować tak jak powinny.

Do robienia deserów najodpowiedniejszymi śmietankami są:

  • te podpisane: „do ubijania”, „do deserów”, „tortowa”,
  • o wysokiej zawartości tłuszczu (30-36% lub wyższa),
  • nieukwaszone, czyli niezawierające w swoim składzie kultur bakteryjnych,
  • płynne lub bardzo rzadkie,
  • bez żadnych dodatków.

Pamiętaj, by podczas zakupów nie popełnić błędu i nie kupić śmietany! Z niej lody nie wyjdą smaczne, a jedynie zmarnujemy produkty i swój czas. Do produkcji domowych lodów potrzebna nam będzie ŚMIETANKA!

Domowe lody śmietankowe

Składniki

  • 400 ml tłustej śmietanki 30-36% (schłodzona)
  • 200 ml mleka (schłodzone)
  • 65 g cukru (brązowy, biały, kokosowy) – jego ilość uzależnij od swoich potrzeb

Sposób przygotowania

  1. Około 200 ml śmietanki wlej do garnka, a następnie wsyp do niej cukier i pogrzej całość na małym ogniu pamiętając o ciągłym mieszaniu. Cukier powinien się rozpuścić.
  2. Garnek zdejmujemy z ognia, a jego zawartość przekładamy do pojemnika.
  3. Do podgrzanej śmietanki z cukrem dodajemy pozostałą część produktu (200 ml) i mleko. Całość dokładnie mieszamy – użyj do tego trzepaczki lub miksera.
  4. Kiedy produkty masz już wymieszane, pojemnik włóż do lodówki, aby masa się schłodziła.
  5. Następny krok uzależniony jest od urządzenia, na którym pracujesz. W przypadku korzystania z maszynki do lodów schłodzoną masę przelewamy do niej, a następnie postępujemy według zaleceń producenta sprzętu. Jeśli nie pracujemy na maszynce pojemnik wkładamy do zamrażalnika i co 30 minut wyciągamy ją, miksujemy zawartość i ponownie chowamy. Ma to pomóc nam zachować puszystą konsystencję lodów.
  6. Lody powinny mrozić się około 3-4 godziny. Jeśli są bardzo twarde, wyjmij je i odczekaj 5 minut.
  7. Lody domowej roboty powinniśmy zjeść w ciągu 2-3 dni od momentu zrobienia. Najlepiej smakują kiedy są świeże.