Jak zrobić omlet

Zrobienie omletu wcale nie jest takie proste jak mogłoby się wydawać, dlatego w dzisiejszym wpisie przedstawimy kilka sposobów na przygotowanie klasycznego omleta z jajek. Omlet na śniadanie przede wszystkim przygotowujemy z jajek, które zostały ubite z mlekiem, a następnie całość podsmażyliśmy na patelni z masłem i olejem. Na gotowe danie możemy nałożyć dowolne dodatki, a następnie złożyć go na pół i wyłożyć gotowego na talerz. O to cała filozofia, jeśli chodzi o omlet.

Klasyczny omlet

Do najbardziej znanego sposobu podania omletu należy ten klasyczny, czyli całkiem czysty lub z szynką, żółtym serem, szpinakiem lub dowolnymi grzybami. Doprawić go można dowolnymi ziołami, a najlepszym dodatkiem będą świeże warzywa. Czy można w inny sposób podać omlet? Oczywiście! Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na słodkie przepisy.

  1. Omlet francuski – jajka należy ściąć na patelni z masłem i dopiero pod koniec smażenia nakładamy masę dodatków wybranych przez nas. Przed samym podaniem omleta składamy na pół.
  2. Omlet biszkoptowo – słodki – białka oddzielamy od żółtek i je ubija. Natomiast żółtka łączymy ze śmietanką i mąką, a całość smażymy na maśle. Podajemy je oczywiście na słodko w towarzystwie dżemu, konfitur oraz bitej śmietany.
  3. Omlet hiszpański – jest to raczej tortilla niż klasyczny omlet. Przygotowany z rozmąconych jajek, ugotowanych ziemniaków i dowolnych dodatków. Ziemniaki podsmażamy na patelni i całość zalewamy masą jajecznicy. Całość zostawiamy do ścięcia.

Przepis na omlet

Przede wszystkim potrzebujesz konkretnych składników, bez których nie zrobisz pysznego omleta.

  • 4 jajka,
  • 60 ml mleka/śmietanki,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka masła/oleju.

Sposób przygotowania

  1. W misce rozbijamy jajka, dodajemy mleko/śmietankę, a następnie sól. Całość ubijamy trzepaczką, aż wszystkie składniki się nie połączą.
  2. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz i wlewamy następnie jajka. Po niecałych 30 sekundach mieszamy szpatułką środek omletu i ponownie rozprowadzamy masę.
  3. Po 4-5 minutach masa powinna być już ścięta. W tym momencie składamy nasz gotowy omlet na pół i wykładamy go na talerz.