Oponki serowe
Mimo tego, że Tłusty Czwartek już za nami, nie oznacza to, że słodkości w postaci oponek, mogą pójść w zapomnienie. Jest to prosta, słodka przekąska, która przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu co przygotować na spotkanie ze znajomymi – zapoznaj się z naszym przepisem na serowe oponki.
Przepis na oponki serowe
Do przygotowania smacznych oponek potrzebujemy:
- 0,5 kg twarogu półtłustego,
- 0,5 kg mąki przennej,
- 1 szklanka cukru,
- 2 jajka,
- łyżka kwaśnej śmietany,
- 1 czubata łyżeczka sody,
- płaska łyżeczka soli,
- olej do smażenia.
Po upewnieniu się, że posiadamy wszystkie potrzebne produkty na upieczenie oponek serowych, zabierzmy się za produkcję!
- Mąkę przesiej na stolnicy. Ser przekręć przez maszynkę lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- Do mąki dodaj ser, jajka, śmietanę, sodę, sól, cukier. Następnie zarób wszystko na gładkie ciasto. Możesz podsypać je odrobiną mąki. Gotowe ciasto podziel na kawałki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 – 1 cm.
- Przygotuj szklankę i kieliszek. Większe koła wycinaj szklanką, a w nich kieliszkiem wycinaj małe kółeczka. Dzięki temu uzyskasz kształt oponki.
- Rozgrzej olej. Oponki smaż krótko – partiami po obu stronach, aż nabiorą brązowego koloru.
- Gotowe oponki odsącz na ręczniku papierowym. Kiedy wyschną posyp je cukrem pudrem.
Idealnym dodatkiem do oponek serowych może być truskawkowa konfitura lub czekolada na gorąco.
W tym deserze nie brakuje cukru – który w nadmiarze szkodzi szkliwu, co zauważa stomatolog z Opola.