Oponki serowe

Mimo tego, że Tłusty Czwartek już za nami, nie oznacza to, że słodkości w postaci oponek, mogą pójść w zapomnienie. Jest to prosta, słodka przekąska, która przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu co przygotować na spotkanie ze znajomymi – zapoznaj się z naszym przepisem na serowe oponki.

Przepis na oponki serowe

Do przygotowania smacznych oponek potrzebujemy:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego,
  • 0,5 kg mąki przennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1 czubata łyżeczka sody,
  • płaska łyżeczka soli,
  • olej do smażenia.

Po upewnieniu się, że posiadamy wszystkie potrzebne produkty na upieczenie oponek serowych, zabierzmy się za produkcję!

  1. Mąkę przesiej na stolnicy. Ser przekręć przez maszynkę lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
  2. Do mąki dodaj ser, jajka, śmietanę, sodę, sól, cukier. Następnie zarób wszystko na gładkie ciasto. Możesz podsypać je odrobiną mąki. Gotowe ciasto podziel na kawałki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 – 1 cm.
  3. Przygotuj szklankę i kieliszek. Większe koła wycinaj szklanką, a w nich kieliszkiem wycinaj małe kółeczka. Dzięki temu uzyskasz kształt oponki.
  4. Rozgrzej olej. Oponki smaż krótko – partiami po obu stronach, aż nabiorą brązowego koloru.
  5. Gotowe oponki odsącz na ręczniku papierowym. Kiedy wyschną posyp je cukrem pudrem.

Idealnym dodatkiem do oponek serowych może być truskawkowa konfitura lub czekolada na gorąco.

W tym deserze nie brakuje cukru – który w nadmiarze szkodzi szkliwu, co zauważa stomatolog z Opola.