Pieczywo czosnkowe

Czosnek jest rośliną, która posiada rzeszę swoich zwolenników, ale też przeciwników. Jego smak i zapach wiele osób odrzuca. Można go wykorzystać jako przyprawę do dań na ciepło i zimno. Mimo tego, że zdania na jego temat są podzielone, niezaprzeczalnie pieczywo czosnkowe zasmakuje każdemu.

Pieczywo to nada się jako przekąska na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Będzie smakowitym dodatkiem do sałatek i grillowanego mięsa lub zup typu krem. Niezależnie od tego, czy jest to spotkanie z przyjaciółmi, czy elegancka kolacja służbowa, pieczywo czosnkowe stanowi ciekawe urozmaicenie wielu posiłków.

Jak zrobić pieczywo czosnkowe

Do przygotowania smakowitego pieczywa czosnkowe potrzebujemy niewielką ilość produktów. Przede wszystkim wybierzmy niewielkich rozmiarów bagietki, kilka ząbków czosnku, masło, sól oraz ulubione przez nas zioła. Szczególnie poleca się mieszankę ziół prowansalskich.

Przepis na pieczywo czosnkowe

  1. Przed przygotowaniem pieczywa, nastaw piekarnik na 220 stopni Celcjusza.
  2. Ilość wykorzystanego przez nas masła uzależniona jest od tego na ile bagietek mamy ochotę. Rozsądną ilością będą dwie łyżki masła na jedną małą bagietkę.
  3. Do takiej ilości masła dodajemy szczyptę soli, jeden ząbek czosnku oraz łyżeczkę ziół. Pamiętaj, by masło było miękkie.
  4. Całość miksujemy w wąskim naczyniu do momentu, aż osiągnie jednolitą masę. Pomocny przy tym będzie blender.
  5. Bagietkę nacinamy ukośnie i głęboko. W powstałe kieszenie wkładamy przygotowane masło czosnkowe. Do umieszczania masy najlepiej wykorzystać palce.
  6. Pieczemy pieczywo od 5 do 10 minut. Chodzi o to, by wierzch pieczywa zrobił się rumiany i chrupki, a masełko roztopiło w miąższu.
  7. Pieczywo czosnkowe podajemy w całości, wciąż ciepłe. Przed samym podaniem kroimy na kromki.

Na samą myśl o smaku i zapachu bagietek cieknie nam ślinka, dlatego nie pozostaje nam nic innego jak życzyć smacznego!