Przepis na pizze

Kiedy ktoś spyta nas o danie kojarzące nam się z Włochami, z pewnością większość osób odpowie „PIZZA”! Niezależnie od tego co lubimy, na co jesteśmy uczuleni lub czego nie wolno nam jeść – dzięki dobremu ciastu na pizzę, jesteśmy w stanie stworzyć niepowtarzalne danie. Nada się jako obiad, przystawka lub danie na randkę. Przygotowanie dobrego ciasta na pizze oraz wybór odpowiednich dodatków może przysporzyć wiele kłopotów, dlatego jeśli chcesz by w Twoim domu pachniało jak w neapolitańskiej pizzerii, przeczytaj ten wpis.

Co to jest pizza

Każdy dobrze wie jak pizza wygląda, jednak czy każdy zna jej historię i to jak czym tak właściwie jest?

Pizza to nic innego jak płaski placek z ciasta drożdżowego, zwanego focaccia, z sosem pomidorowym, posypany tartym serem (mozzarella), ziołami pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Powinno podawać się ją na gorąco, jednak znalazła również rzeszę zwolenników jedzenia jej na zimno.

Historia pizzy

Płaskie i wypiekane w piecach placki od zarania dziejów znane były ludziom. W starożytnym Egipcie był to środek płatniczy, a w dawnym Rzymie, focacciane z ziołami i serem, stanowiło przysmak biednych i bogatych.

W wieku XVII na miano pizzy „alla mastunicola” zasłużył placek z bazylią i serem, ten z rybą nazywany jest „ai cecinelli”. Wraz z odkryciem Ameryki, do Włoszech dotarły pomidory, które od razu zaczęto dodawać do pizzy.

Pierwsze lokale, zwane „pizzeriami” zaczęły powstawać w Neapolu w XVIII wieku. Ich popularność sprawiła, że zainteresował się nimi sam król Ferdynand II Burbon, dzięki któremu zostały rozsławione na cały świat. Co ciekawe, neapolitańska „focaccia” została spopularyzowana w północnej części Włoch dopiero po II wojnie światowej. Związane to było z migracją robotników z południa, którzy poszukiwali pracy w pozostałych rejonach kraju.

Oryginalna, włoska pizza dzieli się na:

  • pizza neapolitańska – bardzo cienkie ciasto (maksymalnie do 3 mm), nie posiada zaokrąglonych brzegów,
  • pizza rzymska – ciasto jest grubsze (od 1 cm do 2 cm), musi podtrzymywać składniki; cechą charakterystyczną są mocno zarumienione i podniesione brzegi.

Smaki pizzy

Dodatki i rodzaj ciasta są sprawą indywidualną, jednak najczęściej smakosze pizzy decydują się na: pieczarki, cebulę, pomidory, oliwki i owoce morza. Do najpopularniejszych propozycji zaliczyć można:

  • pizza neapolitańska – cienkie ciasto z pomidorami i mozzarellą, podzielić ją można na dwa warianty:
  • pizza marinara – pomidory, czosnek, oregano i oliwa,
  • pizza Margherita – pomidory, plastry mozzarelli, bazylia i oliwa
  • pizza sycylijska – zazwyczaj prostokątna, ser ukryty jest pod sosem, zawiera niewiele dodatków; we Włoszech nazywana jest „sifincione”,
  • pizza capricciosa – ser mozzarella, pieczona szynka, grzyby, karczochy i pomidory

Domowa pizza

Chcesz przygotować w domu pizzę niczym z neapolitańskiej knajpki? Nasz przepis sprawi, że oszalejesz na punkcie tego ciasta!

Przepis na ciasto

  • 600 g mąki przennej, typ 00+,
  • 365 ml ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru

Przepis na sos

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • świeżo mielony pieprz.

Dodatki dobierz w zależności od swoich upodobań.

Przygotowanie pizzy

  1. Drożdże ucieramy z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Rozczyn odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, tak by miało możliwość urosnąć. Mąkę przesiej do dużej miski oraz dodaj pozostałe składniki: rozczyn, pozostałą oliwę i sól.
  2. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Przykryj gotowe ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  3. Kamień do pizzy włóż do zimnego piekarnika i rozgrzej go do 230 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu. Kamień nagrzewa się około 30 minut.
  4. Kiedy ciasto już wyrośnie, wyrób je raz jeszcze i podziel na 2 części. Każda z nich powinna być rozciągnięta do średnicy 30-35 cm. Możesz zrobić to ręcznie lub przy mocy wałka.

Przygotowanie sosu

Do niewielkiego rondelka rozgrzej oliwę, lekko podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj pomidory z puszki, dopraw przyprawami. Gotuj całość na małym ogniu, około 10 minut. Na koniec zmiksuj sos blenderem. Oba spody posmaruj sosem, lecz zostaw czyste brzegi. Po całości posyp porwany sos mozzarella.

Pizzę pieczemy przez 5-8 minut, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Po wyjęciu dodaj wybrane przez siebie dodatki.

Życzymy smacznego!