Przepis na racuchy

Nie ma na świecie łasucha, który nie miałby ochoty na świeże racuchy. Ich niepowtarzalny smak zależy od produktów, które zostały przez nas użyte. Są one świetnym daniem na śniadanie, podwieczorek a nawet na słodką kolację. W zależności od tego jakie dodatkim lubimy, możemy dodać do nich cukier puder, bitą śmietanę lub cynamon. Jeśli tak samo jak my jesteś łakomczuchem i na samą myśl o racuchach zrobiłeś się głody, zapoznaj się z naszym przepisem i rozkoszuj się niepowtarzalnym smakiem!

Racuchy z jabłkami

Racuszki to domowe placki, które możemy przygotować z jajek, mleka, drożdży i mąki. Wiele osób doszukuje się w nich podobieństwa do naleśników, ponieważ sposób przygotowania jest bardzo podobny. Do najpopularniejszych racuchów należą te z jabłkami, jednak jeśli nie jesteś fanem klasycznego dodatku możesz wymienić je na brzoskwinie, jagody czy banany. Poniżej przedstawiamy przepis na racuchy z jabłkami!

Składniki

  • 1 jajko
  • 400 g mąki
  • 0,4 – 0,5 L mleka w temperaturze pokojowej
  • 20 – 30 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 4 jabłka

Sposób przygotowania

  1. Przesiewamy mąkę do miski. Następnie dodajemy sól i całość mieszamy.
  2. Po środku masy tworzymy dziurkę, do której dodajemy drobno pokruszone drożdże. Całość przysypujemy cukrem oraz wlewamy 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  3. Po upływie czasu dodaj szklankę ciepłego mleka i jajko. Wymieszaj całość dokładnie za pomocą drewnianej łyżki lub dłoni. Mieszamy do momentu, aż masa będzie gęsta i jednolita.
  4. Kiedy masa jest gotowa odstawiamy ją na godzinę. Dzięki temu ciasto zwiększy swoją objętość.
  5. Podczas, gdy ciasto rośnie, my możemy przygotować jabłka. Należy dokładnie je umyć, obrać i usunąć gniazda z pestkami. Kiedy jabłka są gotowe pokrój je w plastry lub mniejsze kawałki.
  6. W momencie, gdy ciasto wyrosło, przechodzimy do smażenia. Potrzebujemy do tego patelni, którą rozgrzewamy i wlewamy na nią olej do smażenia.
  7. To w jaki sposób dodamy jabłka zależy od nas. Jeśli pokrojone są na małe kawałki dodajmy je do masy znajdującej się w misje i całość wykładamy na patelnię. W przypadku, gdy nasze plastry są duże, musimy je maczać w masie i dopiero wtedy smażyć na patelni.
  8. Racuchy musimy smażyć na złoty kolor. Pamiętaj o obracaniu ich. Aby nasz placuszek był dobrze wysmażony należy poświęcić mu około 10 minut.
  9. Kiedy racuszki są już gotowe odsączamy z nich tłuszcz na ręczniku papierowym. Teraz możemy już cieszyć się ich przepysznym smakiem!