Rogaliki bez drożdży

Domowe rogaliki z marmoladą, czekoladowym nadzieniem lub puste w towarzystwie wytrwanej pasty. Niezależnie od tego jakie nam się zamarzą możemy je przygotować bez drożdży i bez stresu. Poniżej przedstawiamy przepis na rogaliki bez drożdży.

Przepis na rogaliki bez drożdży

Idealne rogaliki powinny być kruche na zewnątrz, miękkie w środku a ich słodkość idealnie zbilansowana. Przepis ten jest bardzo prosty dlatego niezależnie od tego, czy masz pięćdziesiąt pięć lat, czy piętnaście z pewnością rogaliki ci wyjdą.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 szklanki mąki przennej
  • marmolada lub powidła lub nutella
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Śmietanę, margarynę i mąkę zagnieść. Kiedy ciasto jest już gotowe podzielić na kilka części (4-5). Rozwałkuj każdą część i wytnij 8 trójkątów. Przy szerszej krawędzi nałóż nadzienie wielkości małej łyżeczki i zwiń rogalik. Gotowe zawiniątka układamy na blaszce wyłożonej papiery do pieczenia. Piekarnik rozgrzejmy do 180 stopni, pieczemy rogaliki 20 minut.

Przed podaniem odczekaj chwile, ponieważ tylko wtedy rogaliki będą idealnie kruche i miękkie zarazem. Smacznego!