Włoski akcent w Twojej kuchni
W kuchni włoskiej nie brakuje serów różnego rodzaju. Jednym z najsmaczniejszych dodatków do dań jest miękki ser powstający z serwatki wykonywanej przy wyrobie sera podpuszczkowego z mleka owczego. Popularna Ricotta słynie z niezwykle lekkiego i aksamitnego smaku, a także bardzo prostego wykonania. Z racji, że serwatka nie powinna być przechowywana dłużej niż 3 – 3,5 godziny, ricottę powinniśmy zrobić jednocześnie przy wyrobie podstawowego sera.
Potrzebne składniki:
- Około 6 litrów serwatki powstałej po wyrobie sera
- 1 litr pełnego mleka (dowolnego)
- Około 50 ml octu jabłkowego lub soku z cytryny
- Sól, zioła, śmietana (dowolna)
Etapy wykonania:
- Serwatkę wraz z mlekiem wlewamy do jednego garnka i podgrzewamy do temperatury 90-95 °C.
- Zdejmujemy z ognia i mieszając, wlewamy (powoli!) ocet lub sok. Powinniśmy zauważyć drobne kawałki białka na powierzchni wywaru.
- Całość delikatnie przelewamy na formę wyłożoną chustą serowarską i odstawiamy do odsączenia na kilka godzin.
- Po kilku godzinach, kiedy serwatka przestanie ociekać, dodajemy przyprawy według uznania i opcjonalnie dodajemy śmietanę.
Powstały ser możemy delikatnie uformować do uzyskania pożądanego kształtu poprzez delikatne wyłożenie go do formy i odstawieniu na kilka godzin. Ricottę należy przechowywać w lodówce dla zachowania świeżości sera jak najdłużej. Nasz wyrób możemy śmiało podawać z makaronem typu penne, z dodatkiem orzechów pinii, rozmarynem i startym parmezanem. Gwarantujemy, że będziecie wniebowzięci! Smacznego!