• Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt
  • Home
  • Ciekawostki
  • Polski chleb weselny

Polski chleb weselny

Opublikowany Lis 6th, 2017
przez Kppis
Kategorie:
  • Ciekawostki
chleb na polskie wesele

Ślub to wyjątkowy dzień dla każdej pary. Długo oczekiwany, planowany z troską o każdy szczegół jest przełomową chwilą we wspólnym życiu. W Polsce towarzyszące zaślubinom wesele jest świętowane bardzo hucznie – w gronie rodziny i przyjaciół, z myślą o wielopokoleniowej tradycji, która dodaje tej magicznej chwili uroku i ma przynieść szczęście młodej parze. Jedną z tradycji, o które szczególnie dbamy podczas polskich ślubów, jest chleb weselny. Jakie ma znaczenie i jak go przygotować, żeby pielęgnować tradycję naszych przodków? 

Chleb na wesele – wielopokoleniowa tradycja

Weselny chleb, którym wita się państwa młodych, to tradycja pielęgnowana od wieków. Dawniej chleb przynosiła mama panny młodej, ponieważ to w domu panienki odbywała się impreza weselna. Nowożeńców witano słowami: Witamy Was chlebem i solą, aby Wam chleba i soli nigdy w życiu nie zabrakło. Dziś, kiedy wesela organizowane są w eleganckich lokalach, zazwyczaj u progu czekają mamy pani i pana młodego i to one witają nowożeńców tradycyjnym chlebem i solą.

Dlaczego chleb i sól? 

Dlaczego do akurat chlebem i solą wita się nowożeńców? Ponieważ to one stanowią kwintesencję życia. Chleb symbolizuje życie, dostatek, dla osób wierzących jest także symbolem Jezusa. Sól dodaje mu smaku i ma być dobrą wróżbą – oby państwu młodym dobrze układało się w życiu.

Jak pielęgnować rodzinną tradycję? 

Planując wesele, warto pomyśleć o tradycyjnym chlebie na wesele, żeby tradycji stało się zadość. Ten miły gest z pewnością wywoła uśmiech na twarzy nowożeńców i łzy wzruszenia w oczach starszych.

  • chleb
  • chleb weselny
  • pieczywo
  • Polskie tradycje

 

Higma-Service.pl – Profesjonalne Środki Czystości

kosmetyki profesjonalne

wypożyczalnia samochodów Opole

HoReCa

O stronie

Klub Przyjaciół Pieczywa i Sera to portal kulinarny. Prezentujemy tutaj ciekawostki ze świata kuchni.

Tagi

chaczapuri chleb chleb i ser chleb na drożdżach chleb na zakwasie kppis kuchnia francuska kuchnia gruzińska kuchnia hiszpańska kuchnia tradycyjna kuchnia włoska mozzarella najlepsze tosty owoce morza parmezan pieczywo polska ludowa produkcja sera przekąski przepis na chleb przepis na ser przepis na tradycyjny chleb pyszny chleb rodzaje chleba ser ser gouda ser na zdrowie sernik ser pleśniowy sery sery domowe sery miękkie sery pleśniowe sery twarde symbolika chleba szampan szczęście tosty tradycja wino wino białe wino czerwone wino musujące zdrowy ser znaczenie chleba w polskiej tradycji
  • Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt

Wykonanie Getso.pl | © 2017

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.