• Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt
  • Home
  • Informacje
  • Jak poznać, czy ser jest zepsuty

Jak poznać, czy ser jest zepsuty

Opublikowany Sie 16th, 2017
przez Kppis
Kategorie:
  • Informacje
jak rozpoznać zepsuty ser

Sery to jeden z produktów spożywczych, które najczęściej goszczą na naszych stołach. Bogate w białko, wapń i witaminy służą zdrowiu, a dostępne w wielu odmianach nigdy się nie nudzą. Nadają się zarówno do serwowania samodzielnie, jak i do stosowania jako dodatek do wielu dań, od kanapek, przez pizzę, po spaghetti. Zanim jednak ser wyląduje na talerzu, warto się upewnić, że jest świeży. Jak rozpoznać, że ser jest zepsuty?

Jak uniknąć zakupu nieświeżego sera?

Pierwszym krokiem, który pomoże uniknąć zjedzenia zepsutego sera, są uważne zakupy. Wybierając ser w sklepie, zawsze należy zwracać uwagę na datę produkcji oraz ważność produktów. Ta czynność uchroni przed zakupem przeterminowanego, szkodliwego dla zdrowia sera. Inna kwestia to ocena wizualna produktu – jeśli zapach lub kolor odbiegają od normy, powinien być to sygnał alarmujący.

Jak rozpoznać zepsuty ser?

Oceny wyglądu sera należy dokonać nie tylko w sklepie, ale także bezpośrednio bez spożyciem – to najskuteczniejsza ochrona przed spożyciem toksycznego produktu.
Czynnikami, które powinny zaniepokoić, są nietypowy kolor lub zapach. Jeśli twaróg ma żółtawą barwę, a ser żółty pokrył się białymi plamami – to znak, że produkt stracił świeżość i lepiej go nie spożywać. Również drażniący, zbyt intensywny albo kojarzący się ze stęchlizną zapach to oznaka zepsucia, która powinna zdyskwalifikować produkt.

  • sery
  • sery miękkie
  • sery pleśniowe
  • sery twarde

 

Higma-Service.pl – Profesjonalne Środki Czystości

Klocki Lego

 

O stronie

Klub Przyjaciół Pieczywa i Sera to portal kulinarny. Prezentujemy tutaj ciekawostki ze świata kuchni.

Tagi

chaczapuri chleb chleb i ser chleb na drożdżach chleb na zakwasie kppis kuchnia francuska kuchnia gruzińska kuchnia hiszpańska kuchnia tradycyjna kuchnia włoska mozzarella najlepsze tosty owoce morza parmezan pieczywo polska ludowa produkcja sera przekąski przepis na chleb przepis na ser przepis na tradycyjny chleb pyszny chleb rodzaje chleba ser ser gouda ser na zdrowie sernik ser pleśniowy sery sery domowe sery miękkie sery pleśniowe sery twarde symbolika chleba szampan szczęście tosty tradycja wino wino białe wino czerwone wino musujące zdrowy ser znaczenie chleba w polskiej tradycji
  • Strona główna
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Przepisy
  • Kontakt

Wykonanie Getso.pl | © 2017

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.