Dlaczego ser jest lepszy od szynki?

Odwieczny dylemat brzmi: wybrać ser czy szynkę? Mimo wszystko wybór jest bardzo prosty. Specjaliści udowodnili, że ser jest dużo zdrowszy od szynki. Dlaczego? Zapraszam do przeczytania poniższego tekstu.

Dlaczego warto jeść ser?

Ser ze wszystkich produktów mlecznych ma najwięcej wapnia, który wzmacnia kości, paznokcie oraz zęby. Zawiera również witaminy: A, B i D oraz takie substancje, jak miedź i cynk, które są odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu odpornościowego. Dzięki tym substancjom, również poprawnie działa układ nerwowy i mięśniowy. Warto dodać, że ser żółty przeciwdziała powstawaniu nowotworów oraz różnego rodzaju chorobom skóry.

Jakie wady mają wędliny?

Wędliny, które możemy kupić w sklepach są nafaszerowane antybiotykami, hormonami oraz różnego rodzaju chemią. Dlaczego? Ponieważ te właśnie środki podawane są zwierzętom, aby szybciej rosły i lepiej się rozwijały. Pozostają one w ciele tych zwierząt i potem siłą rzeczy znajdują się w wędlinach. Warto również dodać, że w mięsie znajduje się kwas moczowy, którego zwierzę nie zdążyło wydalić. Aby zniwelować jego smak, wędliny są bardzo mocno przyprawiane. Ponadto kwas moczowy jest szkodliwy dla zdrowia

Po analizie powyższego tekstu możemy wnioskować, że sery są zdecydowanie zdrowsze niż wędliny. Na śniadanie i kolację warto wybrać chleb i ser.